Πετάξτε τους φακούς επαφής με διαδικασίες εξπρές

  • Iatropedia
Τέλος στους φακούς επαφής βάζει ανώδυνα μέσα σε λίγα λεπτά η διαθλαστική χειρουργική με laser νέας γενιάς ! Η επέμβαση είναι σήμερα ακόμα πιο ασφαλής χάρη στις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις και ο ασθενής όχι μόνο αποκτά ξανά την όραση του αλλά ταυτόχρονα απαλλάσσεται από τους κινδύνους μόλυνσης αλλά και την καθημερινή έγνοια που έχει για τους φακούς επαφής .

«Η επέμβαση δίνει οριστική λύση σε όσους πάσχουν από κάποια διαθλαστική ανωμαλία όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό και χρησιμοποιούν φακούς επαφής» τονίζει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Ιωάννης Α. Μάλλιας .

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Μάλλια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας των laser οι επεμβάσεις διόρθωσης της μυωπίας το τελευταίο διάστημα είναι ακόμα πιο ασφαλής.

Κι αυτό γιατί τα σύγχρονα laser μπορούν να σμιλεύσουν τον κερατοειδή με 750 μικροσκοπικούς παλμούς το δευτερόλεπτο! Επίσης διαθέτουν ιχνηλάτη(eye tracker) ο οποίος μπορεί να κάνει μέχρι και 1050 μετρήσεις το δευτερόλεπτο και να > σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις του ματιού σε έξι επίπεδα/διαστήματα αντισταθμίζοντας κάθε παρέκκλιση του σε χρόνο τριών χιλιοστών του δευτερολέπτου (0.003sec)!

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις έχουν εξελιχθεί περαιτέρω το τελευταίο διάστημα ενώ η πιθανότητα επανεμφάνισης μυωπίας μειώνεται περαιτέρω καθώς μειώνεται και η πιθανότητα μόλυνσης λόγω της βακτηριοκτόνου δράσης της υπεριώδους ακτινοβολίας Α.

Υποψήφιοι για την επέμβαση είναι όσοι έχουν σχετικά λεπτό κερατοειδή, υπερμετρωπία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κερατεκτασία και έχουν και υψηλούς βαθμούς μυωπίας.

Υπέρ και κατά

Σύμφωνα με τον κ. Μάλλια οι φακοί επαφής απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, διότι η μακροχρόνια πολύωρη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις , αλλεργικές αντιδράσεις και βλάβες στα μάτια όπως :

έλκος κερατοειδούς (από μύκητες ή ακανθαμοιβάδα),

ερυθρότητα

επιδείνωση της ξηροφθαλμίας .

αλλεργικές αντιδράσεις ,

ασταθή και μη ικανοποιητική όραση ,

πτώση βλεφάρου ,

ανώμαλο αστιγματισμό ,

λέπτυνση και νεαγγείωση λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσης του κερατοειδούς .

Προβλήματα επίσης μπορεί να προκληθούν από την μηχανική πίεση του φακού επαφής στην επιφάνεια του κερατοειδούς με αποτέλεσμα τη μείωση της ευαισθησίας και με κίνδυνο να μη γίνουν αντιληπτές πιθανόν κακώσεις της επιφάνειας του.