Περισσότερους ελέγχους στα τρόφιμα ζητεί το ΥΥΚΑ ενόψει Χριστουγέννων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητεί την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα σημεία στα οποία θα εστιαστούν οι έλεγχοι σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα είναι:

-Τα εργαστήρια τροφίμων και ποτών, οι παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, προϊόντων σοκολάτας και παγωτού.
-Οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου. Επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών όπως οι υπεραγορές τροφίμων, τα cash & carry – οι αποθήκες χονδρικού εμπορίου, τα κρεοπωλεία, τα παντοπωλεία, τα πρατήρια κατεψυγμένων προϊόντων, οι κάβες ξηρών καρπών, σε αρτοποιεία, πρατήρια άρτου λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών.
-Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες παρασκευάζουν ή προσφέρουν τρόφιμα και ποτά όπως εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες ζαχαροπλαστεία, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες.
-Οι πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία τους και στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.
-Οι επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών (logistics providers), oι οποίες λόγω των ημερών δέχονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων προς αποθήκευση.
-Οι μεταφορείς που χρησιμοποιούν ειδικά αυτοκίνητα πώλησης προϊόντων.
-Οι εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, σταθμών τρένων, αεροδρομίων και λιμανιών, καθώς και στα κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς.
-Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως κομμωτήρια, εργαστήρια περιποίησης χεριών και ποδιών.
-Τα δημόσια θεάματα (θέατρα, συναυλιακούς χώρους).
-Τα κέντρα διασκέδασης και στα λοιπά καταστήματα με μουσική, για την τυχόν καταστολή προβλημάτων ηχορύπανσης και να λαμβάνονται πάραυτα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Θα διερευνηθεί η ποιότητα των εμφιαλωμένων νερών, με ελέγχους και δειγματοληψίες, σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και των σχετικών εγκυκλίων, τόσο στα εργοστάσια εμφιάλωσης (πηγή, γραμμή παραγωγής, αποθήκευση), όσο και στους χώρους εμπορίας αυτών.

Το υπουργείο Υγείας ζητεί, επίσης, υγειονομικούς ελέγχους στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.