Περισσότερη άσκηση = λιγότερος αλκοολισμός

  • Iatropedia
Όσο περισσότερο δραστήριο είναι ένα άτομο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να έχει σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας της κατάχρησης αλκοόλ, επισημαίνει νέα έρευνα στην Δανία.

Η φυσική άσκηση κατά την διάρκεια της ζωής μας μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας εξαιτίας του αλκοόλ, υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές του πανεπιστημιακού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στην Κοπεγχάγη. «Γνωρίζουμε από άλλες μελέτες ότι η φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο ψυχιατρικών προβλημάτων όπως και ότι βοηθά στην θεραπεία ατόμων που υποφέρουν από προβλήματα σχετιζόμενα με τον αλκοολισμό» εξηγεί ο Δρ. Ούλρικ Μπέκερ.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια σειρά ερευνών σε βάθος εικοσαετίας με αντικείμενο ομάδες ενηλίκων μοιρασμένων σε όσους τον ελεύθερο χρόνο τους ασκούντο πολύ (άνω των τεσσάρων ωρών εβδομαδιαίως), λιγότερο (δύο έως τέσσερεις ώρες) και… καθόλου, ανακάλυψαν ότι οι οπαδοί της καθιστικής ζωής παρουσίαζαν υψηλότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν εξαιτίας διαταραχών από ακραία κατάχρηση αλκοόλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άνδρες και γυναίκες που ασκούντο έστω και λίγο, είχαν 30-40% λιγότερες πιθανότητες διάγνωσης κάποιας διαταραχής σε σύγκριση με τα άτομα της καθιστικής ομάδας. Επισημαίνοντας ότι η δανέζικη έρευνα εστιάζεται σε άτομα με ιδιαιτέρως σοβαρό πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ, ο διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας Οικονομικών Υγείας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι Μάικλ Φρεντς υποστηρίζει ότι υπάρχει μεν κάποια σχέση, ωστόσο εκφράζει την άποψη ότι η συσχέτιση της φυσικής δραστηριότητας με τις διαταραχές λόγω αλκοολισμού μπορεί να ισχύσει και αντιστρόφως. «Είναι εξίσου πιθανό μια τέτοια διαταραχή να οδηγήσει σε καθιστική ζωή… Είναι ένα θέμα που αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιβίωση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί! Μύθος ή αλήθεια;

Τι μπορείτε να πάθετε από το πολύ αλκοόλ!