Περιορισμοί στην προώθηση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με απόφαση του υπουργού Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Τι αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Υγείας που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Αυστηρούς περιορισμούς στη διαφήμιση προς το κοινό, καθώς και συνταγογράφηση από εξειδικευμένους ιατρούς προβλέπει, μεταξύ άλλων, για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης απόφαση του υπουργού Υγείας Αθ. Πλεύρη.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Προσδιορίζει επίσης τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραγωγή και κυκλοφορία των προϊόντων αυτών.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 2756/Β/25.04.2023, απαγορεύεται κάθε διαφήμιση των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης προς το κοινό, όπως ακριβώς ισχύει για όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις ψυχοτρόπες ουσίες. Επιπλέον, απαγορεύεται η χορήγηση σε οιονδήποτε δειγμάτων από τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης.

Η συνταγογράφησή τους γίνεται από γιατρούς ειδικότητας που αντιστοιχεί στις εγκεκριμένες ενδείξεις του προϊόντος που αποτελεί αντικείμενο των εκάστοτε προωθητικών ενεργειών.

Η απόφαση προβλέπει επίσης τη σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) η οποία θα αξιολογεί τα αιτήματα για άδεια παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Προσδιορίζει επίσης κάθε λεπτομέρεια που αφορά τη συσκευασία, το φύλλο οδηγιών χρήσεως και τις επισημάνσεις κάθε προϊόντος. Όλα θα περνούν από την έγκριση του ΕΟΦ, ο οποίος θα εφαρμόσει επίσης σύστημα παρακολούθησης ανεπιθύμητων ενεργειών. Μάλιστα για να είναι αποτελεσματικό το σύστημα, ο ΕΟΦ μπορεί να επιβάλλει ειδικές υποχρεώσεις στους ιατρούς, στους φαρμακοποιούς και στους άλλους επαγγελματίες Υγείας.

Φωτογραφία: iStock