Περικαρδίτιδα: Τι είναι ακριβώς και πώς εκδηλώνεται

  • Iatropedia
Περικαρδίτιδα είναι το πρήξιμο και ο ερεθισμός του περικαρδίου, του λεπτού σάκου που είναι σαν μεμβράνη και περιβάλλει την καρδιά.

Η περικαρδίτιδα συχνά προκαλεί πόνο στο στήθος και μερικές φορές άλλα συμπτώματα. Ο οξύς πόνος στο στήθος που σχετίζεται με την περικαρδίτιδα συμβαίνει όταν τα ερεθισμένα στρώματα του περικαρδίου τρίβονται μεταξύ τους.

Η περικαρδίτιδα αρχίζει συνήθως ξαφνικά αλλά δεν διαρκεί για πολύ (οξεία). Όταν τα συμπτώματα εξελίσσονται πιο σταδιακά ή επιμένουν, η περικαρδίτιδα χαρακτηρίζεται χρόνια.

Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και συνήθως βελτιώνονται από μόνες τους. Η θεραπεία για πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και, σπανίως, χειρουργική επέμβαση. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου των μακροπρόθεσμων επιπλοκών από την περικαρδίτιδα.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε περικαρδίτιδα

Η οξεία περικαρδίτιδα συνήθως διαρκεί λιγότερο από μερικές εβδομάδες. Η χρόνια υποτροπιάζουσα περικαρδίτιδα έχει δύο τύπους, μεταξύ των οποίων την “αδιάκοπη” που λαμβάνει χώρα εντός έξι εβδομάδων από την ιατρική θεραπεία για ένα οξύ επεισόδιο, και την “διαλείπουσα” που εμφανίζεται μετά από τις έξι αυτές εβδομάδες.

Αν έχετε οξεία περικαρδίτιδα, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο απότομος, “διαπεραστικός” πόνος στο στήθος πίσω από το στέρνο ή στην αριστερή πλευρά του στήθους σας.

Ο πόνος της οξείας περικαρδίτιδας μπορεί να “αντανακλάται” στον αριστερό σας ώμο και τον λαιμό σας. Είναι συχνά πιο έντονος όταν βήχετε, ξαπλώνετε ή εισπνέετε βαθιά. Όταν κάθεστε και κλίνετε προς τα εμπρός μπορεί ο πόνος να υποχωρεί. Μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση του περικαρδιακού πόνου από τον πόνο που εμφανίζεται στην καρδιακή προσβολή.

Η χρόνια περικαρδίτιδα συνήθως σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρού γύρω από την καρδιά (περικαρδιακή συλλογή). Το πιο κοινό σύμπτωμα της χρόνιας περικαρδίτιδας είναι ο πόνος στο στήθος.

Ανάλογα με τον τύπο, τα σημάδια και τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν μερικά ή όλα από τα ακόλουθα:

-Οξύς, διαπεραστικός πόνος στο στήθος πάνω από το κέντρο ή την αριστερή πλευρά του θώρακα

-Δυσκολία στην αναπνοή όταν ξαπλώνετε

-Ταχυκαρδία

-Χαμηλός πυρετός

-Μια γενική αίσθηση αδυναμίας, κόπωσης ή αδιαθεσίας

-Βήχας

-Πρήξιμο στην κοιλιά ή τα πόδια

http://www.mayoclinic.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θυρεοειδής: Πότε και γιατί βλάπτει την καρδιά

Το καλοκαιρινό φρούτο που προστατεύει από καρκίνο, καρδιακά και διαβήτη