Παύλος Πολάκης: Ο θάνατος της 4χρονης θα ερευνηθεί μέχρι τέλους- Οι ενέργειες της ηγεσίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο θέμα του θανάτου του 4χρονου κοριτσιού ύστερα από χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο του Ηρακλείου, αναφέρθηκε το μεσημέρι από τα Χανιά όπου βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αναζητηθούν μέχρι τέλους οι αιτίες. Ενώ και από την Αριστοτέλους απεστάλη αναλυτική ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει.

«Είναι πολύ λυπηρό και τραγικό το γεγονός. Να είστε σίγουροι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει κάνει όλα αυτά που έπρεπε να κάνει, χωρίς να βγαίνει και να διατυμπανίζει τι κάνει, προκειμένου να ερευνηθεί εξονυχιστικά το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, αν υπάρχουν» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Πολάκης. Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία 24ωρα διαρρέονται απόψεις ότι γίνονται προσπάθειες συγκάλυψης ιατρικού λάθους.

Κατά τα άλλα, τη βούληση της κυβέρνησης για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας μετέφερε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Χανίων ο αναπληρωτής υπουργός αφού συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης, των γιατρών, των νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα, καθώς και με εκπροσώπους φορέων στους οποίους και ανέλυσε την πολιτική του υπουργείου που, όπως επισήμανε, στοχεύει στη συνολική ενίσχυση του συστήματος μέσα από μια σειρά στοχευμένων δράσεων και αποφάσεων.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «έπειτα από πέντε χρόνια μνημονιακών πολιτικών το σύστημα είχε φθάσει στα όριά του. Τώρα αρχίζει να ισορροπεί. Πιστεύω ότι στο 2016 θα υπάρξει μια πορεία ανατροπής της κατάστασης».

Αναφερόμενος στην πολιτική του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση και στις προσλήψεις που θα γίνουν, μίλησε για μια μαζική «ένεση» προσωπικού στο ΕΣΥ, τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει σαφής οικονομική στήριξη του συστήματος, ενώ, όπως είπε, το επόμενο μεγάλο βήμα είναι ο συνεχής έλεγχος και η αλλαγή του τρόπου των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως δήλωσε ο κ. Πολάκης, «η κυβέρνηση σιγά σιγά δρομολογεί τη λύση των προβλημάτων που υπάρχουν. Το ένα θέμα είναι αυτό της υποχρηματοδότησης».

«Για το ζήτημα του προσωπικού», συνέχισε ο κ. Πολάκης, «έπειτα από οκτώ χρόνια που δεν γίνονταν διορισμοί, υπάρχει για πρώτη φορά μια μαζική “ένεση” προσωπικού με τις 985 θέσεις για τις οποίες στις 10 Ιανουαρίου βγαίνουν τα προσωρινά αποτελέσματα, με τους 617 επικουρικούς γιατρούς που διορίσαμε μέχρι 31/12, με 570 άτομα επικουρικό προσωπικό για τα οποία θα βγει η προκήρυξη μέσα στον Ιανουάριο, με άλλα 1.800 άτομα για τα οποία η προκήρυξη θα βγει το Φεβρουάριο και θέσεις για την πρωτοβάθμια, με την παράταση της θητείας που δώσαμε σε 1.100 άτομα προσωπικό που υπηρετούν στα νοσοκομεία, μέχρι 30/9/2016».

Από τα Χανιά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 187 ατόμων στο ΕΚΑΒ, ενώ, όπως είπε, με προκήρυξη μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ προβλέπονται 400 θέσεις νοσηλευτών και 100 θέσεις γιατρών για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ο κ Πολάκης συνομιλώντας με το προσωπικό του νοσοκομείου αναφέρθηκε στις αλλαγές των διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία επισημαίνοντας ότι πέρα από τα άλλα προσόντα οι νέοι διοικητές θα πρέπει να είναι «καθαροί» όπως χαρακτηριστικά είπε, να μπορούν να ασκήσουν διοίκηση και να συμφωνούν με το πολιτικό σχέδιο για στήριξη της δημόσιας υγείας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που παρέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία είπε χαρακτηριστικά: «Παραλάβαμε καμένη γη. Νιώσαμε εγώ και ο Ανδρέας Ξανθός σαν να είχαμε ένα συναρμολογούμενο παιχνίδι από το οποίο κάθε μέρα έφευγαν κομμάτια. Μία κατάσταση χαοτική».

Οι παριστάμενοι στη σύσκεψη αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Χανίων, όπως η υποστελέχωση, στο θέμα των απλήρωτων εφημεριών, ενώ τέθηκε ακόμα το ζήτημα της ενίσχυσης της Μονάδας Νεογνών και του ΕΚΑΒ.

Διαβάστε εδώ την ενημέρωση για τις ενέργειες που προωθεί το ΥΥΚΑ:

Σχετικά με το θάνατο του τετράχρονου κοριτσιού το οποίο χειρουργήθηκε στις 28/12 στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατανοώντας την ευαισθησία που προκαλείται από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν και πάντα με σεβασμό στον πόνο και στην οδύνη των γονέων, έχει φροντίσει να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού έτσι ώστε να δοθούν πειστικές απαντήσεις και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες εφόσον προκύψουν.

Την επόμενη μέρα από τον θάνατο της 4χρονης (29.12.2015) ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ- Γ.Ν. «Βενιζέλειο» ο οποίος εκτελεί χρέη διοικητή, έδωσε εντολή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης. Παράλληλα, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος και σε συνεννόηση με το Υπουργείο, ζήτησε όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τη διοίκηση του Βενιζέλειου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ενδεδειγμένη ελεγκτική παρέμβαση του Σώματος. Σημειώνεται ότι στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τελική ιατροδικαστική έκθεση με βάση τις τοξικολογικές εξετάσεις που εκκρεμούν και η οποία αναμένεται να προσδιορίζει τα ακριβή αίτια θανάτου του κοριτσιού.

Το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο από την πρώτη στιγμή για το συμβάν και για τις ενέργειες που έχουν γίνει, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι θα ελεγχθεί κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης, θα τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμιμες διαδικασίες και θα αποδοθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση.

Για την πολιτική ηγεσία προέχει- πέρα από την απόδοση ευθυνών- η προάσπιση της αξιοπιστίας του δημόσιου συστήματος υγείας και της ασφαλούς και αποτελεσματικής φροντίδας των ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας.