Παρουσίαση βιβλίου για την Ιατρική Ευθύνη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στα κρίσιμα ζητήματα ιατρικής ευθύνης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιατρική Ευθύνη (Αστική – Ποινική – Πειθαρχική)- Ποινικά Αδικήματα Ιατρών»

Στα κρίσιμα ζητήματα ιατρικής ευθύνης που  απασχολούν όλο και πιο συχνά την κοινή γνώμη και τον Έλληνα γιατρό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ,στο πλαίσιο της ομιλίας του, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ιατρική Ευθύνη (Αστική – Ποινική – Πειθαρχική)- Ποινικά Αδικήματα Ιατρών»,( εκδόσεις Σάκκουλα ΑΕ), του κ. Κωνσταντίνου Γ. Φράγκου, επίτ. Αρεοπαγίτη, Νοµικού ,Συγγραφέα που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 ,στην Αίθουσα Τελετών, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο  κ. Πατούλης συνεχάρη το συγγραφέα και  χαρακτήρισε το βιβλίο μια ολοκληρωμένη, αναλυτική προσέγγιση του ισχύοντος δικαίου και της πρόσφατης νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων ,για την ιατρική αστική, ποινική και πειθαρχική ευθύνη των ιατρών.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Θα ήθελα να σταθώ στην επισήμανση του συγγραφέα ήδη από τον πρόλογο, σαν αρχική  τοποθέτηση και παρατήρηση, ότι όλοι οι ιατροί εκτελούν τα καθήκοντά τους με θυσίες και ευσυνειδησία. Άνθρωποι είναι και ίσως κάποιες φορές θα κάνουν και λάθη, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας. Ο ανθρώπινος οργανισμός κάθε ασθενούς είναι μια πολύπλοκη μηχανή με ποικίλες και απρόβλεπτες κάθε φορά αντιδράσεις και επιπλοκές. Δεν θα πρέπει να συγχέεται η έννοια της επιπλοκής με αυτή του ιατρικού λάθους και δεν θα πρέπει, το ζήτημα των ευθυνών που έχουν οι θεράποντες ιατροί να γίνεται άγχος και απειλή στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.

Μια τέτοια στάση της κοινωνίας και της δικαιοσύνης θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αμυντική ιατρική που συνιστά ιατρικό λάθος. Οφείλουμε ως κοινωνία να αναδείξουμε και να αναγνωρίσουμε την ιερή αποστολή των ιατρών που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης προσπαθεί να ανταποκριθεί στο καθήκον του μέσα από αντίξοες συνθήκες ιδιαίτερα στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Αποτελεί ένα πραγματικό ερώτημα το ζήτημα της ανάγκης ή όχι μίας νέα νομικής ρύθμισης με δεδομένο ότι αποφάσεις, τόσο των πολιτικών, όσο και των διοικητικών δικαστηρίων,  επιδικάζουν τελευταία μεγάλες αν όχι τεράστιες αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας.  Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους, ιδιαίτερα τους νομικούς και την πολιτεία».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, χαιρετισμό έκανε ο  κ. Δηµήτριος Βερβεσός, πρόεδρος ΔΣΑ ενώ στο προεδρείο ήταν ο  κ. Δηµήτριος Κράνης, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γενικός Διευθυντής ΕΣΔι .Ομιλητές ήταν ο  πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ Πατούλης ,ο κ. Άγγελος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Νοµικής Σχολής ΔΠΘ, ο κ. Αθανάσιος Κατσιρώδης, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, ο κ. Χαράλαµπος Δεληβελιώτης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών  και ο κ. Κωνσταντίνος Φράγκος, Αρεοπαγίτης ε.τ.