Παράταση των μέτρων μέχρι το τέλος του μήνα εισηγούνται οι επιστήμονες

  • Γιάννα Σουλάκη
μέτρα
Ομόφωνη ήταν η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για παράταση μίας εβδομάδας στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τον κορονοϊό.

Σήμερα, Τετάρτη 19/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και αποφασίστηκε η παράτασή των υφιστάμενων μέτρων που είναι σε ισχύ έως τις 24/1. Μετά και την απόφαση, παρατείνονται έως τις 31/1.

Το πρωί υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε χαρακτηρίσει «λογικό» να αποφασίσει τη Επιτροπή την παράταση των μέτρων.

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Φαίνεται ότι η κορύφωση της «Ομικρον» έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα. Δηλαδή, ενώ στην κοινότητα η Όμικρον είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από «Δέλτα», πολίτες που αρρώστησαν στις γιορτές. Συνεπώς, είναι λογικό, προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών, αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα, αν αποφασιστεί παράταση, θα είναι για μια εβδομάδα» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Ο προβληματισμός των ειδικών αλλά και του υπουργείου Υγείας έχει να κάνει με τις σοβαρές νοσηλείες, αποτέλεσμα της μετάλλαξης Δέλτα καθώς και με τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, δηλαδή τις διασωληνώσεις και τους νέους θανάτους που δεν φαίνεται προς το παρόν να βελτιώνονται.