Παπαγεωργίου: Ποιες επεμβάσεις θα γίνουν στα απογευματινά χειρουργεία και πόσοι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν

  • Γιάννα Σουλάκη
βελόνα
Την ερχόμενη Τρίτη 12/03/2024 θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα 4 απογευματινά χειρουργεία στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" της συμπρωτεύουσας.

Δύο ορθοπεδικά και δύο χειρουργεία γενικής χειρουργικής, είναι οι πρώτες 4 επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Τρίτη (12/03). Τα χειρουργεία αυτά θα πραγματοποιηθούν σε δύο χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου.

Με βάσει τον προγραμματισμό του Νοσοκομείου συνολικά θα διεξάγονται 10 με 15 απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 40 – 60 χειρουργεία τον μήνα.

ενώ μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν σε αυτά -εκτός από το ιατρικό προσωπικό- 13 νοσηλευτές χειρουργείου (εργαλειοδότες) και 7 νοσηλευτές Αναισθησιολογικού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ),  λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού -κυρίως Νοσηλευτικού- λειτουργούν οι 9 με 10 χειρουργικές αίθουσες, στις 14 συνολικά που είναι ανεπτυγμένες στο «Παπαγεωργίου».

Στη λίστα αναμονής για χειρουργείο του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» βρίσκονται 9.000 ασθενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

«Ούτε σε πέντε χρόνια; Εάν υπήρχε προσωπικό και λειτουργούσαν οι 4 κλειστές χειρουργικές αίθουσες θα είχαμε πολλαπλάσια πρωινά χειρουργεία στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ για τους Ασθενείς, από ότι απογευματινά», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:

«Εάν λειτουργούσαν οι 40 κλειστές χειρουργικές αίθουσες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν θα είχαμε τους 14.000 ασθενείς στη λίστα άνω του ενός έτους», αναφέρει ο ίδιος.

Την Τρίτη θα γίνουν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία και στο ΑΧΕΠΑ, Νοσοκομείο το οποίο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «δανείζει προσωπικό του χειρουργικού τομέα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για τις μεταμοσχεύσεις», όπως σχολιάζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος προσθέτει πως στο ΑΧΕΠΑ είναι ανεπτυγμένες 10 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν κατά μέσο όρο οι 5.

Θεσσαλονίκη – ΠΟΕΔΗΝ: Λειτουργούν οι 43 από τις 70 χειρουργικές αίθουσες

Το 53% των ασθενών που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο να χειρουργηθούν περί τους 14.000 ασθενείς βρίσκονται στη Βόρειο Ελλάδα, κυρίως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκη λειτουργούν 43 χειρουργικές αίθουσες από τις 70 που είναι ανεπτυγμένες, λόγω ελλείψεων προσωπικού κυρίως νοσηλευτών και αναισθησιολόγων.

Ακόμη και οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν την περασμένη Τρίτη με επιτυχία στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, έγιναν με δανεικό προσωπικό από το ΑΧΕΠΑ και άλλα νοσοκομεία.

«Φυσικά οι μεταμοσχεύσεις πρέπει να γίνονται ακόμη και εάν μεταφέρεται προσωπικό από ΑΤΤΙΚΗ», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

 «Τα απογευματινά χειρουργεία αλλοιώνουν τη θεμελιώδη αρχή σύστασης του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση. Όποιος έχει χρήματα προηγείται. Εάν λειτουργούσε το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών δεν θα υπήρχαν λίστες αναμονής. Δεν θα υπήρχε λόγος να κουβεντιάζουμε περί απογευματινών χειρουργείων. Πέραν όλων αυτών με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία;», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.