Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ): «Θα είμαστε μπροστά κι όχι πίσω από το κάρο»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΙΣ
Σε ένα "νέο δυναμικό ξεκίνημα" ελπίζει το νέο προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους μετά την συγκρότησή του σε σώμα.

Στις … προγραμματικές τους δηλώσεις τα μέλη του Δ.Σ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, πρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, γεν.γραμμ. Γιώργος Ελευθερίου και β’ αντιπρόεδρος Παύλος Καψαμπέλης, τόνισαν ότι ο ΠΙΣ φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν «άλλο σύλλογο», περισσότερο παρεμβατικό, που δεν θα ακολουθεί το υπουργείο, αλλά θα καταθέτει τις δικές του προτάσεις: «Θα είμαστε μπροστά από το κάρο και όχι πίσω από το κάρο«, τόνισαν χαρακτηριστικά τα μέλη του ΠΙΣ.

Δείτε επίσης: Η νέα σύνθεση του προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

ΠΙΣ: Οι προτεραιτότητες για την ανασυγκρότηση της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας

Τα μέλη του ΠΙΣ ζήτησαν, ήδη, συνάντηση από τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Στη συνάντηση αυτή, το Δ.Σ θα θέσει τις προτεραιότητες του Συλλόγου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι οποίες είναι:

ΠΙΣ: Στόχος η Ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας

  • Πλήρης ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση της συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Π.Ι.Σ. ετοιμάζει ήδη ολοκληρωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τον τρόπο συνεργασίας των γιατρών με το δημόσιο σύστημα.

«Πιστεύουμε σε ένα νέο ξεκίνημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε το προηγούμενο σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί, απεδείχθη απολύτως αποτυχημένο. Δεν διευκόλυνε τους ασθενείς, ενώ ήταν απαξιωτικό για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Αυτό πλέον πρέπει να αλλάξει ριζικά» ανάφερε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης για τη συνεργασία των ελευθεροεπαγγελματιών  γιατρών με το δημόσιο σύστημα:

1.       Εγγύηση για ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή

2.       Πρόσβαση όλων των γιατρών που επιθυμούν στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να δοθεί βήμα και στους νέους γιατρούς

3.       Αμοιβές ανάλογα με το προσφερόμενο ιατρικό έργο

Σε ερώτηση του iatropedia.gr, εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για αύξηση των αμοιβών των γιατρών, τα μέλη του προεδρείο απάντησαν ότι «είναι θέμα προτεραιοτήτων στη διανομή των δημόσιων πόρων», ενώ τόνισαν ότι θα υπάρξει και παροχή κινήτρων προς τους γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού, τα οποία δεν θα είναι αποκλειστικά οικονομικά»

Ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. κ. Γιώργος Ελευθερίου από την πλευρά του σημείωσε: «Ο ιατρικός κόσμος δεν θα δεχθεί στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το περιβόητο «gatekeeping», που ουσιαστικά βάζει φραγμούς στην ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασθενείς. Η χώρα μας έχει την τύχη να διαθέτει υψηλού επιπέδου ειδικευμένους γιατρούς, τις υπηρεσίες των οποίων δεν έχουμε την πολυτέλεια να στερήσουμε από τους Έλληνες ασθενείς».

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Π.Ι.Σ. σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει για τις συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς 85 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός του προσεγγίζει τα 5,5 δις ευρώ.

Στο μεταξύ το Προεδρείο του Π.Ι.Σ. έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της Σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) στο σύνολο του συστήματος υγείας.

Ο Β’ Αντιπρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Παύλος Καψαμπέλης από την πλευρά του τόνισε ότι οι ανάγκες των νοσοκομείων της Περιφέρειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα μπορούσαν να καλυφθούν από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς με συμβάσεις έργου.

ΠΙΣ: Στόχος η πάταξη του φαινομένου της βίας στα νοσοκομεία

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφερόμενος στο θέμα της βίας στα Νοσοκομεία δήλωσε ότι ξεκινά η καμπάνια για τη βία στα νοσοκομεία σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, αφού θα ζητηθεί να τεθεί υπό την αιγίδα του. Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι το φαινόμενο θεωρείται σχετικά νέο στη χώρα μας, αλλά με βάση υπολογισμούς, παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30%.

ΠΙΣ: Στόχος η κατάργηση προηγούμενων άδικων διατάξεων

Το Προεδρείο του Π.Ι.Σ. επικεντρώθηκε στην απόφαση του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, βάση της οποίας καταργείται το τεκμήριο αθωότητας των ιατρών. Γεγονός που σημαίνει ότι πριν καταδικαστούν από τη Δικαιοσύνη για κάποιο παράπτωμα, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν θα αφαιρέσει καμία άδεια γιατρού πριν τελεσιδικήσει η υπόθεσή του στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα θα ζητήσουμε από το υπουργείο Υγείας να καταργήσει την άδικη αυτή διάταξη» δήλωσε ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα το προεδρείο του ΠΙΣ εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόσφατη απόφαση που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δίνει το δικαίωμα εκτέλεσης εμβολιασμών στα φαρμακεία.