Πανελλαδική στάση εργασίας ΟΕΝΓΕ 1/11 – Όχι στις μειώσεις μισθού

  • Iatropedia
Με πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11 π.μ. ως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι, απαντά η ΟΕΝΓΕ στην είδηση για έμμεσες μειώσεις στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών μέσω της ένταξης του χρονοεπιδόματος στο μισθό και άρα με την επιβολή κρατήσεων και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Όπως ενημερώνουν από την Αριστερή ριζοσπαστική Συνεργασία Γιατρών (ΑΡΣΙ), εκκρεμεί ακόμα μια απόφαση για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων που αναμένεται να βγει αύριο. Ενώ είναι σαφές ότι πολλά νοσοκομεία που βγάζουν την μισθοδοσία τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ, δεν έχουν εφαρμόσει ακόμα το νέο μισθολόγιο.

Αυτό διαπιστώνεται εύκολα από κάθε γιατρό αν στο μηχανογραφικό υπάρχει χρονοεπίδομα, κάτι που σημαίνει ότι εφαρμόζουν ακόμα το παλιό. Όταν εφαρμοστεί, όμως, και μάλιστα αναδρομιά από 1/1/17, τότε για παράδειγμα στους διευθυντές ΕΣΥ θα συμβεί η εξής ανακατανομή και μείωση μιοσθού: 11 επί 85 = 935 κατά μέσον όρο αναδρομική καθαρή μείωση τακτικών αποδοχών και αντίστοιχα στις λοιπές βαθμίδες.

Διαβάστε παρακάτω τι ανακοίνωσε σήμερα η ΟΕΝΓΕ για δεδουλευμένες εφημερίες:

Η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Νομό Θεσσαλονίκης και το κλιμάκιο προληπτικού ελέγχου δαπανών του Ι τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνουν το δικαίωμα στη δουλειά αντισυνταγματικό. Κρίνουν την πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών μη νόμιμη.

Πιο συγκεκριμένα η επίτροπος δε θεώρησε τα εντάλματα πληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών τριών μηνών του 2016 συναδέλφων επικουρικών γιατρών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, επειδή έκρινε ότι η συγκεκριμένη δαπάνη είναι μη νόμιμη.

Με την απόφαση του κλιμακίου του Ι τμήματος του ελεγκτικού συνεδρίου ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη έγκριση της πληρωμής όσων συναδέλφων επικουρικών εργάζονται για περισσότερους από 24 μήνες στην ίδια θέση.

Αφού επικαλείται το Σύνταγμα και το σύνολο των αντεργατικών διατάξεων κάθε είδους, οδηγίες της Ε.Ε., νόμους, προεδρικά διατάγματα καταλήγει ότι είναι αντισυνταγματική η ανανέωση των συμβάσεων οριμένου χρόνου πάνω από 24 μήνες. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η αθλιότητα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Απαιτούμε:

-Την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. Η κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο θέμα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά.
-Καμία απόλυση συναδέλφου επικουρικού. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας.
-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ στην τελευταία συνεδρίασή έλαβε την παρακάτω απόφαση:

Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε εκφράζει τη συμπαράστασή της στους συναδέλφους που οργανωμένα και αποφασιστικά, αψηφώντας τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία απέχουν μαζικά από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

Χαιρετίζει την απόφαση συναδέλφων γιατρών του ΕΣΥ, διευθυντών τομέων στο Ε.Κ.Α.Β και διευθυντών ιατρικής υπηρεσίας, που κλήθηκαν να αξιολογήσουν μη ιατρικό προσωπικό και αρνήθηκαν να το πράξουν συμπορευόμενοι με τους υπόλοιπους συναδέλφους στο δημόσιο τομέα.

Η τροπολογία Γεροβασίλη που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ επιβεβαιώνει το αντιδραστικό περιεχόμενο της αξιολόγησης. Το κράτος γίνεται πιο επιθετικό απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους, τους χιλιάδες συμβασιούχους, το λαό. Στο χώρο της Υγείας η αξιολόγηση υπηρετεί την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του δημόσιου νοσοκομείου. Ενός νοσοκομείου που θέλει τον ασθενή πελάτη και τον υγειονομικό φθηνό, ευέλικτο και υποταγμένο.

Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε στηρίζει και με δική της απόφαση τη συμμετοχή συναδέλφων γιατρών στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν