Πανελλαδική προειδοποιητική απεργία των φαρμακοποιών σήμερα

  • Iatropedia
Η προειδοποιητική απεργία των φαρμακοποιών για την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν αν περάσει το μέτρο να πωλούνται τα φάρμακα αυτά και από τα σούπερ μάρκετ. Και μόνο που ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουράντος, συναντήθηκε χθες με τον τ. υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, κάτι δείχνει...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη συνάντηση του προέδρου και του γραμματέα του ΦΣΑ, κ.κ. Κωνσταντίνου Λουράντου και Ηλία Γιαννόγλου, με τους βουλευτές του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστο Μαντά.

Οι φαρμακοποιοί εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκαν στην σημερινή κινητοποίηση, ενώ από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε το γεγονός ότι εμμένουν στις θέσεις της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και των συνδιασκέψεων υγείας περί μη απομάκρυνσης του χώρου διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ από τα φαρμακεία. Επίσης, αναφέρθηκε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υιοθετηθεί ενιαία στάση.

Την ίδια ώρα ο κ. Κώστας Λουράντος είχε συνάντηση με τον τέως υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τον οποίο συμφώνησε σε όλα.

Ο κ. Λουράντος δήλωσε μετά την συνάντηση:

«Ενημερώσαμε την αξιωματική αντιπολίτευση για τα τεράστια προβλήματα του κλάδου που αντιμετωπίζει αυτή την εποχή, μεταξύ των οποίων οι πληρωμές των φαρμακείων και η – όπως λέγεται – διοχέτευση των φαρμάκων που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ σε άλλα κανάλια διανομής. Βρήκαμε κοινή συνισταμένη και όσον αφορά στις πληρωμές μας, οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται στην ώρα τους, γιατί τα φαρμακεία δεν μπορούν να αντέξουν καμία περαιτέρω επιβάρυνση από τις καθυστερήσεις, αλλά και από την – όπως λέγεται- διοχέτευση των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ σε super market και αλλά κανάλια διανομής. Για το τελευταίο, είναι πολύ περίεργη η στάση της κυβέρνησης, η οποία – με δική της πρωτοβουλία και με δική της ενέργεια – κατέθεσε ως πρόταση, κάτι το οποίον δεν θα έπρεπε να υπάρχει, αφού η όλη ιστορία ξεκινάει και τελειώνει σε μια χαριστική πράξη, που έκανε η κυβέρνηση προς τη βιομηχανία, διοχετεύοντας ουσιαστικά ένα τεράστιο ποσό των φαρμάκων, που έπρεπε να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στις τσέπες των καταναλωτών. Αφήνοντάς το μάλιστα και ελεύθερα σε τιμή, αυξάνοντας τις τιμές στο πενταπλάσιο και εξαπλάσιο επιβαρύνοντας τον ελληνικό λαό. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να πάρει πίσω την πρότασή της αυτή και να σταθεί στην προηγούμενη κατάσταση από την οποία έχει αποδειχθεί ότι ο ανταγωνισμός που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει και στα φαρμακεία».

Ο κ. Μ. Βορίδης από την πλευρά του δήλωσε:

«Δεχθήκαμε, σήμερα, αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τον πρόεδρο τον κ. Λουράντο και συζητήσαμε για τα φλέγοντα και σε οξύτητα εν εξελίξει ζητήματα του κλάδου.

Λέμε τρία πράγματα προς την κυβέρνηση. Πρώτον: Να προχωρήσει με τακτικότητα, προσηκόντως και εμπροθέσμως στις πληρωμές προς τους φαρμακοποιούς. Ο κλάδος δεν αντέχει να πληρώνει την πολιτική στραγγαλισμού σε επίπεδο ρευστότητας, που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Το δεύτερο: Να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των ληξιπροθέσμων, η οποία βρισκόταν σε καλή ροή και σε καλό δρόμο και αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν, επίσης, προς τους φαρμακοποιούς. Και το τρίτο: Η κυβέρνηση οφείλει να εμείνει στην πολιτική που ακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ. Αντί να προτείνει η ίδια την απελευθέρωσή τους, υπερακοντίζοντας ακόμα και τις υποχρεώσεις οι οποίες υπήρχαν στο μνημόνιο, εκείνο που πρέπει να κάνει είναι να μεριμνήσει, ώστε να αποδειχθεί αυτό που όλοι ξέρουμε. Δηλαδή τι; Ότι ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων λειτουργεί και επομένως δεν υπάρχει ανάγκη, ούτε και θα προσθέσει τίποτε, η διάθεσή τους από άλλα κανάλια πλην των φαρμακείων. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και να σταματήσει μια καταστροφική πολιτική που έχει ξεκινήσει στο συγκεκριμένο κλάδο».