Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Ένστολη παράσταση έξω από την Βουλή και καταγγελία για τις ΜΕΘ από την ΠΟΕΔΗΝ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Άλλος ένας φορέας του δημόσιου συστήματος υγείας, η ΠΟΕΔΗΝ, προχώρησε σε αναφορά στον Άρειο Πάγο για το θέμα των κλειστών κλινών ΜΕΘ. Με αφορμή μάλιστα την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή που γιορτάζεται αύριο, η ΠΟΕΔΗΝ κήρυξε 4ωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία αύριο 8-12 το πρωί ώστε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση εργαζομένων έξω από το υπουργείο Υγείας. Από την άλλη πλευρά, οι νοσηλευτές μέλη της ΠΑΣΟΝΟΠ πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη και ώρα 09:00 πμ έξω από το Κοινοβούλιο, ένστολη παράσταση διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) κήρυξε για αύριο Πέμπτη, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, 4ωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και αμέσως μετά, θα προχωρήσει σε κατάθεση αναφοράς στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με συγκεκριμένα στοιχεία, για την διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικά προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη. Η αναφορά θα αφορά στην διερεύνηση τυχόν «ποινικών ευθυνών, επειδή τίθενται σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση ανθρώπινες ζωές, με τις ρουσφετολογικές πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνουν, τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρετούν και τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζουν», όπως τονίζει η Ομοσπονδία.

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ, εκτός της διαμαρτυρίας για τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ, διεκδικεί προσλήψεις προσωπικού σε ΕΣΥ-Πρόνοια-ΕΚΑΒ, δημόσια δωρεάν υγεία, μετατροπή των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού σε αορίστου χρόνου και ανανέωση των 5μηνων συμβάσεων των υπαλλήλων που υπηρετούν σε κοινοτικά προγράμματα.