Παγκόσμια απειλή ο ιός Ζίκα- Συναγερμός από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε ότι η εξάπλωση του ιού στην Αμερική αποτελεί ένα "έκτακτο γεγονός" που βάζει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλο τον κόσμο. Και με αυτήν την παραδοχή, είμαστε και πάλι σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για ένα υγειονομικό θέμα.

Η Οργάνωση συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στη Γενεύη για να αξιολογήσει την κατάσταση όπως εξελίσσεται καθώς παρατηρήθηκε συσχέτιση ανάμεσα στην εμφάνιση του ιού Ζίκα στη Βραζιλία πέρυσι και μια αύξηση του αριθμού των βρεφών που γεννιούνται με μικροεγκεφαλία.

Παρά το γεγονός ότι η Γενική Διευθύντρια της ΠΟΥ, δρ Μάργκαρετ Τσαν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει οριστική απόδειξη ότι ο ιός ευθύνεται για τις γενετικές ανωμαλίες, αναγνώρισε ότι «το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό».

Η ΠΟΥ εκτιμά ότι μέχρι και 4 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό Ζίκα στην Αμερική μέσα στο 2016.

ΚΕΕΛΠΝΟ

τι γίνεται όμως με την χώρα μας; Το ανησυχητικό είναι ότι ο ιός αυτός περνάει εν πολλοίς «απαρατήρητος» χωρίς συμπτώματα από πολλούς προσβληθέντες, και βέβαια ότι έχουμε κουνούπια και δη «τίγρεις» που μέσω αυτών γίνεται η μετάδοση. Πρέπει λοιπόν εγκαίρως φέτος, στην αρχή και τα μέσα της Άνοιξης να γίνουν αεροψεκασμοί ώστε να μην γεννηθούν πολλά κουνούπια.

Η ταξιδιωτική οδηγία για όσους σκοπεύουν να επισκεφτούν χώρες όπου ενδημεί ο ιός Ζίκα την οποία εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ως εξής:

Ο ταξιδιώτης πρέπει:

1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.α.

3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.

4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.