Οξύτερη όραση με ένα… συμπλήρωμα διατροφής!

  • Iatropedia
Μπορεί η όρασή μας να γίνει καλύτερη με ένα απλό συμπλήρωμα διατροφής; Ναι, είναι δυνατόν, υποστηρίζουν Ιρλανδοί ερευνητές επισημαίνοντας τις ιδιότητες φυσικών χρωστικών που βρίσκονται σε τροφές όπως τα αυγά και το σπανάκι

Οι καροτενοειδείς της ωχράς κηλίδος του ματιού είναι ένα από τα πράγματα που μας χαρίζουν καλή, υγιή όραση. Μοιάζουν με τις χρωστικές που δίνουν στα καρότα το χρώμα τους και κάνουν τα μωβ μπρόκολα… μωβ, όμως αυτές του ματιού κάνουν κάτι πολύ πιο σημαντικό: με την μορφή βιταμίνης Α προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από την υπερβολική έκθεσή του στην υψηλής ενέργειας ορατή ακτινοβολία του ήλιου (HEV) γνωστή και ως «μπλε φως».

Αν και οι ακτίνες HEV έχουν μεγαλύτερο μήκος κύματος και χαμηλότερη ενέργεια από τις υπεριώδεις ακτίνες, μπορούν να διεισδύσουν στο μάτι και να προκαλέσουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδος.

Τώρα, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν πως η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με αυτές τις χρωστικές μπορεί να μειώσει το θάμπωμα και να βελτιώσει την όρασή μας (ακόμη κι αν αυτή είναι ήδη καλή) επιτρέποντας μεγαλύτερη ευκρίνεια χρωμάτων, καλύτερη νυχτερινή όραση και προσαρμογή του ματιού από το σκοτάδι στο φως, μεγαλύτερη ταχύτητα επεξεργασίας οπτικών ερεθισμάτων έως και την δυνατότητα να βλέπουμε μακρύτερα!

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως τα συμπληρώματα αυτά θα υποκαταστήσουν τα γυαλιά πρεσβυωπίας, παραδείγματος χάριν, όμως εδώ και καιρό συμπληρώματα καροτενοειδών χρησιμοποιούνται με επιτυχία στην αντιμετώπιση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος –μια από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Σύμφωνα με τον Τζων Νόλαν, καθηγητή στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Waterford της Ιρλανδίας, η βελτίωση μιας υγιούς όρασης μπορεί να φθάσει το 15-10% με την λήψη 20 mg καροτενοειδών κάθε μέρα, επί 6 έως 12 μήνες. Για τους πάσχοντες από εκφύλισης ωχράς κηλίδος η αντίστοιχη βελτίωση μπορεί να φθάσει ακόμη και το 30%. Όπως εξηγεί, αυξάνοντας τα ποσοστά καροτενοειδών που σε φυσική μορφή βρίσκονται στα λαχανικά, το καλαμπόκι, τα πορτοκάλια και τα αυγά, το μάτι «φιλτράρει» καλύτερα το ηλιακό «μπλε φως» και έτσι λειτουργεί καλύτερα.

Οι προσπάθειες άλλων ερευνητών εστιάζονται τώρα σε πειράματα με αυγά που θα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα καροτενοειδών καθώς η λήψη τους από τον οργανισμό όχι μόνο είναι ευκολότερη αλλά και επειδή πολλοί καταναλωτές δεν θα ήθελαν να προσθέσουν ένα ακόμη χάπι σε αυτά που ήδη παίρνουν.

Α. Θ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται οι βιταμίνες στα σούπερ μάρκετ! Ποιες θα πωλούνται

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδος: πρόληψη και τρόποι θεραπείας