Ουρικό οξύ: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε

  • Iatropedia
Το ουρικό οξύ συσσωρεύεται είτε λόγω της υπερβολικής πρόσληψης ουρικού οξέος (από τροφές πλούσιες όπως η σοκολάτα, τα θαλασσινά, ή κόκκινο κρασί) ή εξαιτίας της αδυναμίας του σώματος να το επεξεργαστεί. Το ουρικό οξύ τότε συγκεντρώνεται στις αρθρώσεις - κυρίως τα δάχτυλα, στους αστραγάλους, στα χέρια και στους καρπούς. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά ή και μόνιμη βλάβη.

Ποιοι επηρεάζονται

Η ουρική αρθρίτιδα είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Επίσης, είναι πιο συχνή μετά την ηλικία των 50.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την ουρική αρθρίτιδα περιλαμβάνουν:

Η παχυσαρκία

Η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους

Μέτρια έως βαριά κατανάλωση αλκοόλ

Υψηλή πίεση του αίματος

Μη φυσιολογική νεφρική λειτουργία

Ορισμένα φάρμακα, όπως διουρητικά

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας;

Συνήθως προσβάλλεται το μεγάλο δακτύλο του ποδιού αλλά και οι αστράγαλοι, τα γόνατα, οι καρποί, τα δάχτυλα, και οι αγκώνες.

Οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα ταλαιπωρούνται από έντονο πόνο, οίδημα, ερυθρότητα. Μερικοί πόνοι είναι τόσο έντονοι που ακόμη και το ελαφρύ άγγιγμα ενός σεντονιού είναι βασανιστική εμπειρία. Αυτές οι οδυνηρές καταστάσεις μπορεί να διαρκέσουν από ώρες έως αρκετές ημέρες. Σε περιπτώσεις χρόνιας φλεγμονής η επίθεση μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες.

Πως προλαμβάνετε

Πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα. Η σωστή ενυδάτωση μειώνει επίσης τον κίνδυνο της πέτρας στα νεφρά.

Αποφύγετε το αλκοόλ το οποίο επηρεάζει το μεταβολισμό του σώματος και μπορεί να προκαλέσει την δημιουργία (υπερουριχαιμία).

Αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε πουρίνες, όπως τα οστρακοειδή ή κρέατα οργάνων (συκώτι, νεφρά, μυαλά, γλυκάδια) που αυξάνουν το ουρικό οξύ.

Συνολικά η μείωση του βάρους είναι επίσης ένας τρόπος για να αποφύγει τις επιθέσεις της ουρικής αρθρίτιδας. Μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες, σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την πιθανότητα μιας επίθεσης ουρικής αρθρίτιδας.

πηγή:http://www.medicinenet.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες τροφές ρίχνουν το ουρικό οξύ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν