Όταν το αίμα »δεν κυκλοφορεί» τι φταίει

  • Iatropedia
Νούμερο ένα αιτία για τα παγωμένα πόδια μέρα νύχτα είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος. Παρά το γεγονός ότι οι πάσχοντες κάνουν σχεδόν τα πάντα για να τα κρατούν ζεστά παρόλα αυτά παραμένουν κρύα και παγωμένα σχεδόν όλη την ημέρα. Τι φταίει για την κακή κυκλοφορία του αίματος;

Διαβήτης

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εμποδίζουν την καλή λειτουργία των νεύρων με συνέπεια τα άκρα να παγώνουν ή να πονούν.

Σύνδρομο Ρεϊνό (Raynaud's disease)

Το σύνδρομο αυτό εμποδίζει την παροχή αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος, κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα.

Όσο διαρκεί το επεισόδιο, τα άκρα συνήθως πονούν και μουδιάζουν.

Υποθυρεοειδισμός

Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός) δεν εκτελούνται σωστά κάποιες βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού με συνέπεια το αίμα να μην κυκλοφορεί σωστά

Χιονίστρες

Οι απότομες εναλλαγές στην θερμοκρασία από την ζέστη στο κρύο και το αντίθετο προκαλούν οίδημα και ερεθισμό στις περιοχές του σώματος που εκτίθενται στο κρύο.

Όπως επισημαίνει ο Αθανάσιος Μπαδέκας Ορθοπαιδικός- Χειρουργός Τραυματιολόγος στο iatropedia η κατάσταση αυτή εμποδίζει το αίμα να κυκλοφορήσει ελεύθερα με αποτέλεσμα την δημιουργία τοπικής φλεγμονής.

Τα συμπτώματα διατηρούνται συνήθως δυο το πολύ εβδομάδες και παρέρχονται ακόμη και χωρίς καμμιά τοπική θεραπεία. Οι χιονίστρες (chilblains ή perniosis) αφορούν συνήθως γυναίκες, νεαρής ηλικίας, αδύνατες και ψυχολογικά ευαίσθητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί πρήζονται τα πόδια μου;

Τα «ανήσυχα πόδια» αυξάνουν την πίεση;