Όταν η κρίση χτυπά και το…χαμόγελο των Ελλήνων! Τι έδειξε έρευνα των Οδοντιάτρων

  • Iatropedia
Το μνημόνιο φαίνεται ότι έφαγε και την υγεία των δοντιών μας καθώς λίγο η έλλειψη ρευστού λίγο η μη κάλυψη των οδοντιατρικών υπηρεσιών από την κοινωνική ασφάλιση, οι Έλληνες χάνουν το ...χαμόγελό τους.

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, η στοματική υγεία στην Ελλάδα είναι άκρως υποβαθμισμένη.

Ειδικότερα τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδόνα. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα παιδιά 12 ετών, στα οποία τερηδόνα έχουν περίπου επτά στα δέκα, ενώ προβληματική είναι η στοματική υγεία σχεδόν στο 84% των εφήβων ηλικίας 15 ετών. Στον νομό Ιωαννίνων μάλιστα το σύνολο των 15χρονων έχουν τερηδόνα!

Όπως σημειώνουν τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία, ο ελληνικός πληθυσμός εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας που μένει χωρίς αντιμετώπιση. Το φαινόμενο αποδίδεται στην οικονομική κρίση και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες των παιδιών.

Τα στοιχεία προέκυψαν από την Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας, την οποία διενήργησαν επιστήμονες των Οδοντιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Με αφορμή τα όσα έδειξε η έρευνα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αθ. Κατσίκης ανέφερε ότι «τα στοιχεία της μελέτης καταδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένη πολιτική υγείας από την πολιτεία, προκειμένου να καλυφθούν στο μέγιστο δυνατό, οι ανάγκες των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών».

Να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παιδιά 5, 12 και 15 ετών, σε ενηλίκους 35 έως 44 ετών και 65 έως 74 ετών. Στον πληθυσμό μελέτης περιλήφθηκαν άτομα από αστικές και αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με την έρευνα οι περιοχές της χώρας όπου καταγράφεται υψηλότερος δείκτης τερηδόνας (σε διάφορα στάδια), είναι ο νομός Ιωαννίνων στα παιδιά 5 ετών και Λαρίσης για τα παιδιά 12 και 15 ετών. Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στους νομούς Χανίων και Κεφαλλονιάς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάσταση είναι σημαντικά χειρότερη στον αγροτικό πληθυσμό, έναντι του αστικού. Οι διαφορές είναι μικρές στις ηλικίες 12 και 15 ετών, αλλά σημαντικές στην ηλικία των 5 ετών.

Το υψηλότερο ποσοστό παιδιών χωρίς τερηδόνα καταγράφηκε στην Αχαΐα για τα παιδιά 5 ετών (57,1%) και στον νομό Χανίων για τα παιδιά 12 (40,4%) και 15 ετών (29,1%). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στον νομό Ιωαννίνων και για τις τρεις ηλικιακές ομάδες (10,2%, 2,6% και 0% αντίστοιχα).

Το παρήγορο είναι ότι ο δείκτης τερηδόνας παρουσιάζεται μειωμένος έως και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το παρελθόν (μελέτη 2004) και στις τρεις ηλικιακές ομάδες των παιδιών που αξιολογήθηκαν, αλλά έχει αυξηθεί το ποσοστό των αθεράπευτων αναγκών.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα κάγκελα οι νοσηλευτές για τη νομιμοποίηση της σχολής του Ερ.Σταυρού! Τι ετοιμάζουν

Γιατί οι νοσηλευτές δεν έχουν…κλάδο; Τι ρυθμίζει νομοσχέδιο Βορίδη

Όταν ο εμβολιασμός στα παιδιά αργεί! Δείτε σε ποια ηλικία πρέπει να γίνονται οι εμβολιασμοί

Θα τρέξει ο Μάκης Βορίδης στο Μαραθώνιο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν