Οργισμένη αντίδραση των Ατόμων με Αναπηρία για Βορίδη: «Οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με τον αντιρατσιστικό νόμο»

  • Γιάννα Σουλάκη
Αναπηρία
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προσβλητική δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για τα άτομα με αναπηρία. Μετά τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, σήμερα πήρε θέση και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ζητά από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει άμεσα στην τάξη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, καθώς οι δηλώσεις του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, καθώς και σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που η χώρα μας έχει κυρώσει με τον ν. Ν. 4074/2012, όπως και με τον αντιρατσιστικό νόμο»

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το θέμα, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης απάντησε σκωπτικά: «Και με τον κ. Βορίδη δεν μπορεί κανείς να συνεννοηθεί και δεν είναι ανάπηρος».

Τι δήλωσε ο Μάκης Βορίδης για τα άτομα με Αναπηρία

Η επίμαχη δήλωση περί αναπηρίας, ειπώθηκε από τον Μάκη Βορίδη, σε εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, το πρωί της Τετάρτης, σχολιάζοντας το περιστατικό με τον βηματισμό αλά Μόντι Πάιθον από 10 κορίτσια στην παρέλαση στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το συμβάν «Αηδίες», ενώ όταν του επισημάνθηκε ότι πρόκειται για «παιδιά πιθανώς 16 ετών», ο κ. Βορίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν ξέρω αν είναι 21 ή 16 ετών. Δεν είναι 2 ετών. Με ένα παιδί που είναι 16 ετών μιλάς κανονικά, συνομιλείς, δεν είναι ανάπηρο. Στα 17 ψηφίζουν. Δεν είναι ένα παιδί που δεν έχει κατανόηση. Δεν έχουν κάποιου είδους πάθηση».

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: «Αγγίζει τα όρια της ρητορικής του μίσους»

Πριν από τα Άτομα με Αναπηρία, αντέδρασε και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημόκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Σε μακροσκελή ανάρτησή του στο facebook, χαρακτηρίζει τη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης «απαράδεκτη, προσβλητική και μειωτική» και ζητάει την απόσυρσή της» προσθέτοντας ότι αγγίζει τα όρια του hate speech (ρητορική του μίσους).