Ολύμπιος Παπαδημητρίου: “Ο πρωθυπουργός επισφράγισε προσπάθειες χρόνων της φαρμακοβιομηχανίας”

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακοβιομηχανίας
Με χαρά υποδέχθηκε ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, για συμψηφισμό του clawback (μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών), με τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για την παροχή αναπτυξιακών κινήτρων στις επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τόνισε ότι επιτέλους ένα από τα πάγια αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας επισφραγίζεται:

“Με χαρά ακούσαμε τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, να ανακοινώνει πως θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες του κλάδου του φαρμάκου που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των κλινικών μελετών, σε ένα μέγιστο ύψος της τάξης των 50 εκατ. € για το 2019. ‘Ομως, οι συνεχώς αυξανόμενες υποχρεωτικές επιστροφές τις οποίες μας επιβάλλει η πολιτεία τα τελευταία 8 χρόνια, άγγιξαν το 1,5 δις για το 2018 και θα πλησιάσουν το 1,7 δις για το 2019”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, μιλώντας στο iatropedia.gr.

Δείτε όλες τις εξαγγελίες για την Υγεία, που έκανε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός – Μητσοτάκης στην ΔΕΘ: Μείωση του clawback και νέα εποχή ανάπτυξης μέσω φαρμακοβιομηχανίας

Τι σημαίνει στην πράξη συμψηφισμός του clawback με τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη

Ο συμψηφισμός με το clawback δίνεται ως κίνητρο στις εταιρείες, ώστε να επενδύσουν νέα κεφάλαια σε κλινικές μελέτες, οι οποίες αποτελούν μέρος των δαπανών της έρευνας και ανάπτυξης. Πρόκειται για μια κίνηση με πολλούς ωφελημένους και πρώτους από όλους, τους ίδιους τους ασθενείς, καθώς οι κλινικές μελέτες αποτελούν ευκαιρία για την εξεύρεση νέων καινοτόμων θεραπειών. Παράλληλα, όμως, συμβάλλουν στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, καθώς προσελκύουν κεφάλαια που ενισχύουν το ελληνικό ΑΕΠ, ενισχύουν τα φορολογικά έσοδα, αλλά και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Το ποσό που θα επενδύει η κάθε εταιρεία στις κλινικές μελέτες, θα αφαιρείται από το clawback που καλείται να πληρώσει μέσω του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών. Θα συμψηφίζεται δηλαδή με το μέτρο της έμμεσης φορολόγησης και τις υποχρεώσεις των εταιρειών έναντι του ελληνικού δημοσίου για το clawback.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ήταν σαφές: “Όποιος επενδύει σε διεθνώς ανταγωνιστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα, στα οποία υστερεί σημαντικά σημαντικά η Ελληνική Οικονομία, όποιος δημιουργεί καλές, μόνιμες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, υψηλής εξειδίκευσης, όποιος φέρνει υψηλή προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία ανταμείβεται”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε επίσης – Κικίλιας στη 84η ΔΕΘ: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πρεσβευτής καμπάνιας για το κάπνισμα

Πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας η συγκράτηση του clawback και η αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης

Το μέτρο του συμψηφισμου του clawback με τα κεφάλαια που επενδύονται σε R&D ήταν πρόταση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία -αν και το είχε αποδεχθεί- δεν το υλοποίησε.

Ο κ. Παπαδημητρίου, τονίζει:

“Ήταν πάγιο αίτημα του ΣΦΕΕ όλα αυτά τα χρόνια να δοθούν κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία από την Πολιτεία για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να ευνοηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη τόσο των διεθνών όσο και των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος μας και η ανακοίνωση αυτή του κ. Μητσοτάκη έρχεται να επισφραγίσει τις προσπάθειες μας. Ο συμψηφισμός των ποσών που θα επενδύονται σε έρευνα και ανάπτυξη με το clawback ήταν ένα από τα ζητούμενα μας και αποτελεί ένα μικρό αλλά σημαντικό μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Η φαρμακοβιομηχανία, ωστόσο, ζητά να μπει ένα όριο στις υποχρεωτικές επιστροφές, αλλά και να αναπροσαρμοστεί η κρατική δαπάνη, ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες τις χώρας μας.

“Ελπίζουμε να είναι η αρχή μιας ουσιαστικής προσπάθειας της οποίας θα ηγηθεί η κυβέρνηση”, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, “η οποία αφενός θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές του φαρμακευτικού κλάδου, άρα και του συνόλου της οικονομίας, και αφετέρου θα θέσει το πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας που αναζητούμε τα τελευταία χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εταιρειών και τελικά η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας”, καταλήγει ο κ. Παπαδημητρίου.