Κικίλιας στη 84η ΔΕΘ: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πρεσβευτής καμπάνιας για το κάπνισμα

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Το μήνυμα ότι “μαγκιά δεν είναι να καπνίζεις αλλά να μην καπνίζεις,” έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε ομιλία του σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς 'Εκθεσης Θεσσαλονίκης και αποκάλυψε οτι ο διεθνούς φήμης μπασκετμπολίστας Γιάννης Αντετοκούνμπο θα ηγηθεί της αντικαπνιστικής εκστρατείας του Υπουργείου Υγείας.

Πρεσβευτές στην αντικαπνιστική εκστρατεία του Υπουργείου Υγείας θα είναι ο διάσημος μπασκετμπολίστας Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά και μία πρώην καπνίστρια η οποία προσβλήθηκε από τον καρκίνο του μαστού και την οποία συνάντησε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την επίσκεψή του στο Θεαγένειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση SmokeFree Greece, διευθυντής της οποίας είναι ο Επικεφαλής της Ομάδας Εμπειρογνομώνων του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο του καπνού κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, τόνισε ότι το Υπουργείο θα χρησιμοποιήσει για την αντικαπνιστική του καμπάνια – η οποία θα είναι διαδραστική – τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη νεολαία.

Επισήμανε ακόμη ότι η καμπάνια θα είναι “μιά εικόνα με χίλια πρόσωπα”, καθώς θα κληθούν να συμμετάσχουν ως πρεσβευτές, από καλλιτέχνες, αθλητές και προσωπικότητες έως ασθενείς και ταλαιπωρημένοι πολίτες. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα δοθεί βάρος στη πρόληψη του καπνίσματος και την ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειές του, τονίζοντας ότι η αποφυγή του καπνίσματος πρέπει να γίνει κομμάτι της συλλογικής συνείδησης από την παιδική ηλικία.

Βασίλης Κικίλιας: Επιδοτήσεις σε εστιατόρια και μπαρ για την αγορά θερμαστρών για τους καπνιστές

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι το υπουργείο Υγείας σκέπτεται σε συνεργασία με τα υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικών να υπάρξουν επιδοτήσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντας για αγορά θερμαστρών ώστε κατά τους χειμερινούς μήνες να μπορούν οι πελάτες τους να βγαίνουν έξω για να καπνίσουν.

Παράλληλα επισήμανε ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δεν πέτυχε τόσα χρόνια γιατί οι Έλληνες δεν έχουν προτεσταντική νοοτροπία, ώστε να υπακούσουν στις απαγορεύσεις και ότι δεν τους αρέσει να τους κουνάνε το δάχτυλο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας να τιμωρεί τους καπνιστές, αλλά των αστυνομικών αρχών.

Νίκη Κεραμέως: «Η πρόληψη είναι το Άλφα και το Ωμέγα»

Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία εξέφρασε την την υποστήριξή της στην αντικαπνιστική προσπάθεια του υπουργείου υγείας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αποδώσει καρπούς. Ανέφερε ακόμη ότι η πρόληψη είναι το «άλφα και το ωμέγα» και ότι για αυτό τον σκοπό το υπουργείο Παιδείας έχει εγκαινιάσει μια συνεργασία για να ετοιμαστεί εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό υλικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης στην ομιλία του επικεντρώθηκε στο παθητικό κάπνισμα το οποίο, όπως είπε, συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα τόνισε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 250.000 παιδιά κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από το παθητικό κάπνισμα. Θα πρέπει, είπε, «οι καπνιστές πριν ανάψουν ένα τσιγάρο να αναρωτηθούν αν ο άνθρωπος που είναι δίπλα τους έχει άσθμα, ή στεφανιαία νόσο, ή σακχαρώδη διαβήτη, ή αν είναι μια έγκυος γυναίκα, άνθρωποι δηλαδή που τους βλάπτουν καπνίζοντας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν