Οι πρωινοί τύποι μπορεί να έχουν κληρονομήσει το βιολογικό ρολόι τους από τους Νεάντερταλ

  • Iatropedia newsroom
πρωινοί τύποι
Αν και το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου είναι ένα σύνθετο χαρακτηριστικό που διαμορφώνεται από κοινωνικούς και πολιτισμικούς κανόνες, καθώς και από τη γενετική, οι Νεάντερταλ μπορεί να ήταν καλύτερα προσαρμοσμένοι στην εποχική διακύμανση του φωτός

Τα άτομα που ξυπνούν νωρίς μπορεί να έχουν κληρονομήσει γενετικές παραλλαγές από τους Νεάντερταλ που αύξησαν τις πιθανότητές τους να είναι πρωινοί και όχι βραδινοί τύποι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αν και το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου είναι ένα σύνθετο χαρακτηριστικό που διαμορφώνεται από κοινωνικούς και πολιτισμικούς κανόνες, καθώς και από τη γενετική, οι Νεάντερταλ, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη στην Ευρώπη και την Ασία για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, μπορεί να ήταν καλύτερα προσαρμοσμένοι στην εποχική διακύμανση του φωτός σε σύγκριση με τους πρώτους Homo sapiens, ή τους σύγχρονους ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Genome Biology and Evolution. Οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι εξελίχθηκαν σε γεωγραφικά πλάτη πιο κοντά στον ισημερινό, στην Αφρική, όπου η διακύμανση του φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερη.

Είναι πιθανό η προσαρμογή στις αλλαγές της ποσότητας του φωτός της ημέρας να πέρασε στους πρώιμους Homo sapiens καθώς μετακινούνταν βόρεια από την Αφρική και συναντήθηκαν και διασταυρώθηκαν με τους Νεάντερταλ, οι οποίοι εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης. Και αυτή η γενετική κληρονομιά μπορεί ακόμα να επηρεάζει το βιολογικό ρολόι και τον χρονότυπο του ανθρώπινου σώματος μέχρι σήμερα.

Αναλύοντας το αρχαίο DNA

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη ανέλυσαν DNA από το τυπικό ανθρώπινο γονιδίωμα, το αντίστοιχο του Νεάντερταλ και αυτό ενός Ντενίσοβαν, ενός άλλου αρχαϊκού ανθρώπου που σχετίζεται στενά με τους Νεάντερταλ. Συγκρίνοντας τα γονίδια που επηρεάζουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς στο αρχαϊκό και σύγχρονο DNA, εντόπισαν πολλαπλές διαφορές στον τρόπο λειτουργίας των κιρκάδιων γονιδίων που συνδέονται με το ρολόι του σώματος.

Για να καταλάβουν εάν οι άνθρωποι που ζουν σήμερα εξακολουθούν να έχουν αυτές τις γενετικές παραλλαγές του Νεάντερταλ και πώς λειτουργούν, οι ερευνητές εξέτασαν τη UK Biobank, μια ιατρική βάση δεδομένων που έχει γενετικές και άλλες πληροφορίες υγείας για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένων των αυτοαναφερόμενων δεδομένων για το αν θεωρούν τους εαυτούς τους «πρωινό πουλί». Και διαπίστωσαν ότι το DNA του Νεάντερταλ που παραμένει στους σύγχρονους ανθρώπους λόγω διασταυρώσεων έχει ένα σημαντικό… αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, το DNA του Νεάντερταλ που συσχετίζεται με τον χρονότυπο αυξάνει σταθερά την τάση να είναι κανείς πρωινός τύπος.

Οι επιστήμονες μελετούν τις γενετικές διαφορές μεταξύ των αρχαϊκών και των σύγχρονων ανθρώπων από το 2010, όταν αναλύθηκε για πρώτη φορά η αλληλουχία του γονιδιώματος του Νεάντερταλ. Την ίδια χρονιά, η γενετική αλληλουχία του αρχαίου DNA ενός απολιθώματος αποκάλυψε επίσης τους Ντενίσοβαν, οι οποίοι ήταν άγνωστοι μέχρι εκείνη την εποχή.

Μερικά από τα γενετικά ίχνη που αφήνουν οι συναντήσεις μεταξύ αυτών των δύο ειδών και των πρώιμων Homo sapiens έχουν ιατρική σημασία σήμερα.

Σύμφωνα με μία έρευνα, το DNA των Νεάντερταλ μπορεί να διαδραματίζει ένα μικρό ρόλο στην εξέλιξη της μόλυνσης από Covid-19 και μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο ανέφερε σύνδεση μεταξύ του DNA του Νεάντερταλ και της νόσου του Duputytren, μιας μη φυσιολογικής πάχυνσης του ιστού στο χέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορωνοϊός: 1 εκατ. άνθρωποι μπορεί να πέθαναν λόγω γονιδίων από τους Νεάντερταλ!

55χρονη από τον Καναδά με Long COVID ζητά να κάνει ευθανασία

Η Covid έκλεψε έναν χρόνο από το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα