Κορωνοϊός: 1 εκατ. άνθρωποι μπορεί να πέθαναν λόγω γονιδίων από τους Νεάντερταλ!

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα πιο βαριά περιστατικά της COVID-19 πιθανώς έχουν γενετική προδιάθεση.

Οι βαρύτερες μορφές της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να σχετίζονται με γενετική προδιάθεση των ασθενών, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιταλία.

Τα υπαίτια γονίδια σχετίζονται με τον άνθρωπο του Νεάρντεταλ, ανακοίνωσαν οι  επιστήμονες από το Ινστιτούτο Φαρμακολογικής Έρευνας Μάριο Νέγκρι (IRCCS), στο Μιλάνο. Μάλιστα υπολογίζουν ότι τα γονίδια αυτά μπορεί να εμπλέκονται στον θάνατο από COVID-19 ενός εκατομμυρίου ανθρώπων σε όλο τον κόσμο!

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν προσφάτως στην νέα ιατρική επιθεώρηση iScience. Οι επιστήμονες του IRCCS ενέταξαν σε αυτήν 9.397 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μπέργκαμο. Το Μπέργκαμο επλήγη σοβαρά από τον κορωνοϊό κατά την έναρξη της πανδημίας το 2020.

Το 63% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία ήταν τα 53 έτη για τους άνδρες και τα 49 έτη για  τις γυναίκες. Ο κορωνοϊός είχε νοσήσει το σχεδόν ένα τρίτο των ερωτηθέντων (τους 3.413). Από τους εθελοντές αυτούς, το 92% είχαν νοσήσει πριν από τον Μάιο του 2020. Μάλιστα οι 11 ανέφεραν πως είχαν συμπτώματα από το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι επιστήμονες υπέβαλλαν σε γενετικές αναλύσεις 399 ασθενείς οι οποίοι είχαν περάσει πιο βαριά την COVID-19 και τους συνέκριναν με αντίστοιχο αριθμό εθελοντών που την είχε περάσει ελαφρά. Τους συνέκριναν επίσης με εθελοντές τους οποίους δεν είχε νοσήσει ο κορωνοϊός.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές που είχαν αρρωστήσει βαριά είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν συγγενή πρώτου βαθμού ο οποίος έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό. Ο συγγενής αυτός μπορεί να ήταν γονιός, αδελφός ή αδελφή.

Το εύρημα αυτό υποστηρίζει την θεωρία ότι για να γίνει επικίνδυνος ο κορωνοϊός, συνυπάρχουν κάποιοι γενετικοί παράγοντες, λένε οι ερευνητές.

Οι γενετικές αναλύσεις που ακολούθησαν εντόπισαν μία συγκεκριμένη περιοχή στο ανθρώπινο γονιδίωμα που σχετιζόταν ισχυρά με τον κίνδυνο βαριάς νόσου. Η περιοχή αυτή είναι ο επονομαζόμενος γενετικός τόπος  3p21.31 (locus 3p21.31).

Η ύπαρξη ορισμένων γονιδίων σε αυτήν συσχετίσθηκε με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πνευμονίας μετά την μόλυνση από τον κορωνοϊό. Σχετίσθηκε επίσης με τριπλασιασμό της ανάγκης εισαγωγής στην εντατική.

Τρία τα γονίδια του Νεάντερταλ

Το πιο εκπληκτικό εύρημα, όμως, ήταν πως «3 από τα 6 γονίδια που συσχετίσθηκαν με αυτόν τον κίνδυνο, έφθασαν σε εμάς από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Giuseppe Ramuzzi, καθηγητής Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και πρόεδρος του IRCCS.

Όπως εξήγησε, τα γονίδια αυτά έχουν εντοπιστεί σε απολιθώματα του ανθρώπου του Νεάντερταλ από την Κροατία. Τα απολιθώματα χρονολογούνται πριν από 50.000 χρόνια.

«Εκείνη την εποχή τα εν λόγω γονίδια προστάτευαν ενδεχομένως τους ανθρώπους του Νεάντερταλ από τις λοιμώξεις», εκτίμησε ο καθηγητής. «Στον σύγχρονο άνθρωπο, όμως, προκαλούν ακραία αντίδραση του ανοσοποιητικού. Αυτή όχι μόνο δεν δρα προστατευτικά, αλλά μας αρρωσταίνει πιο βαριά».

Ο Dr. Ramuzzi εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα θύματα του χρωμοσώματος του Νεάντερταλ παγκοσμίως πιθανώς είναι 1 εκατομμύριο. Μπορεί να είναι ακριβώς οι άνθρωποι που πέθαναν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός χωρίς να υπάρχει προφανής υποκείμενη αιτία. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να κατέληξαν από γενετική προδιάθεση».

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ακόμα 17 γενετικούς τόπους που ενδέχεται να σχετίζονται με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι 10 από αυτούς σχετίζονται με τη σοβαρή νόσο και οι 7 με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον επικίνδυνο ιό.

Φωτογραφία: iStock