55χρονη από τον Καναδά με Long COVID ζητά να κάνει ευθανασία

  • Ρούλα Τσουλέα
COVID
Νόσησε από τον κορωνοϊό τον Μάρτιο του 2020 και έκτοτε δεν ανέρρωσε. Πλέον περνά τις μέρες της στο κρεβάτι.

Μία γυναίκα από τον Καναδά που πάσχει από Long COVID θέλει να κάνει ευθανασία, επειδή τα εμμένοντα συμπτώματα που έχει της κόστισαν τη δουλειά και τις οικονομίες της, και δεν της επιτρέπουν να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Η 55χρονη Tracey Thompson δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα ευθανασίας της χώρας της, πεπεισμένη ότι η ζωή της δεν θα βελτιωθεί.

«Η ποιότητα της ζωής μου με τη νόσο είναι ανύπαρκτη, δεν είναι καλή ζωή», δήλωσε στη Daily Mail. «Δεν κάνω τίποτα. Είναι επώδυνα βαρετό. Είναι βαθιά μοναχικό».

Η κυρία Thompson κόλλησε κορωνοϊό το 2020. Έκτοτε δεν κατάφερε να ξαναεργαστεί (ήταν σεφ),ενώ είναι τόσο κουρασμένη ώστε πλέον μένει 22 ώρες την ημέρα στο κρεβάτι.

Είναι επίσης πολύ αδύναμη για να μαγειρέψει, έχει ναυτία που την εμποδίζει να φάει και δεν μπορεί να ακούσει μουσική, να διαβάσει ή να δει ταινίες διότι το μυαλό της είναι πολύ κουρασμένο για να επεξεργαστεί την παραμικρή πληροφορία.

Δεν έχει επίσης οικογένεια για να μιλήσει. Με την πάροδο του χρόνου έχασε επίσης επαφή με όλους τους φίλους της.

Στον Καναδά, οποιοσδήποτε πάσχει από ανίατο ιατρικό πρόβλημα μπορεί να ζητήσει να κάνει ευθανασία, ακόμα κι αν το νόσημα (όπως η Long COVID) δεν είναι θανατηφόρο.

Η κυρία Thompson μολύνθηκε με τον κορωνοϊό τον Μάρτιο του 2020. Αρχικά είχε πονόλαιμο και απώλεια της γεύσης και της όσφρησης. Δύο μήνες αργότερα άρχισε να φθίνει σταδιακά η υγεία της και τελικά το 2021 διαγνώστηκε με Long COVID.

Άδειες μέρες

Οι μέρες της είναι πλέον οι ίδιες. Ξυπνάει το πρωί, παίρνει διάφορα χάπια και πίνει ένα υποκατάστατο γεύματος. Ύστερα πηγαίνει στο μπάνιο και επιστρέφει στο κρεβάτι, περιμένοντας το επόμενο γεύμα. Έχει πια αλλεργία στα περισσότερα τρόφιμα και έτσι συνήθως τρώει κοτόπουλο με λαχανικά. Ύστερα ξαναπαίρνει φάρμακα (ανάμεσά τους και ένα χάπι για ύπνο), κοιμάται και όταν ξυπνήσει επαναλαμβάνει τη διαδικασία.

Τις μέρες που είναι λίγο καλύτερα μπαίνει στο Ίντερνετ για να μιλήσει διαδικτυακά με άλλους πάσχοντες. Δύο φορές τον μήνα κάνει βόλτα γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού της.

Αίτηση για ευθανασία υπέβαλλε τον Δεκέμβριο του 2022. Από τότε που νόσησε από COVID έχει διαγνωστεί με σύνδρομο χρονίας κόπωσης  (ME/CFS),  σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (PoTS) και σύνδρομο ενεργοποίησης  μαστoκυττάρων (MCAS). Και οι τρεις διαταραχές είναι ανίατες.

Φωτογραφία: iStock