Οι αλλαγές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Τι ισχύει για συνταγές, παραλαβή

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΠΥΥ
Το ωράριο λειτουργίας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όλης της χώρας μένει το ίδιο. Εκτελούνται τρίμηνες συνταγές. Με υπεύθυνη δήλωση παραλαμβάνει τα φάρμακα και εκπρόσωπος των ασθενών στις ευπαθείς ομάδες.

Αλλαγές και στη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ φέρνει ο κορονοϊός Covid-19. Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού, οι ασφαλισμένοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν χρειάζεται πλέον να προμηθεύονται αυτοπροσώπως τα φάρμακά τους.

Επιπλέον, εκτελούνται τρίμηνες συνταγές ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις για προμήθεια φαρμάκων. Αντιθέτως, το ωράριο λειτουργίας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όλης της χώρας παραμένει το ίδιο.

Διαβάστε ακόμα Φαρμακεία: Τι αλλάζει στο ωράριο λειτουργίας στην Αττική – Τι θα γίνει στην υπόλοιπη χώρα

Ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή του πως οι ασφαλισμένοι που προσέρχονται στα φαρμακεία πρέπει να τηρούν τα βασικά μέτρα πρόληψης. Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Να εισέρχονται σταδιακά για να εξυπηρετηθούν σύμφωνα με τον αριθμό προτεραιότητας
  • Να μπαίνουν στο φαρμακείο τηρώντας απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 2 μέτρα ο ένας από τον άλλο

Οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ταυτοχρόνως ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους μέσω εκπροσώπου. Χρειάζονται μία απλή υπεύθυνη δήλωση, χωρίς  θεώρηση. Πρέπει, όμως, να αναγράφει τον αριθμό ταυτότητας και το ΑΦΜ του ατόμου που θα παραλάβει τα φάρμακα γι’ αυτούς.

Με ραντεβού για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ειδικά οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση (ή οι εκπρόσωποί τους), μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους με ραντεβού από το Κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι.

Το μέτρο αυτό προς το παρόν ισχύει μόνο για τα σκευάσματα που αφορούν την πολλαπλή σκλήρυνση, επισημαίνει ο ΕΟΠΥΥ. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να εφαρμοστεί και στο φαρμακείο του οργανισμού στη Θεσσαλονίκη (Μιχαήλ Καλού 6).

Όλα τα άλλα φάρμακα υψηλού κόστους λαμβάνονται χωρίς ραντεβού από τα φαρμακεία του Οργανισμού.