Φαρμακεία: Τι αλλάζει στο ωράριο λειτουργίας στην Αττική – Τι θα γίνει στην υπόλοιπη χώρα

  • Ρούλα Τσουλέα
φαρμακεία
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αποφάσισε να λειτουργούν εφ' εξής τα φαρμακεία με συνεχές ωράριο, έως τις 5 το απόγευμα, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων/περιορισμών στην κυκλοφορία. Τι θα γίνει στην υπόλοιπη χώρα.

Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας για τα φαρμακεία της Αττικής έφεραν τα νέα έκτακτα μέτρα και η απαγόρευση της κυκλοφορίας, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός Covid-19. Πιθανώς, όμως, να αλλάξει το ωράριο και σε άλλους νομούς της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), το υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων θα είναι πλέον 9 το πρωί έως 5 το απόγευμα. Το ωράριο αυτό ισχύει για όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας (από Δευτέρα έως και Παρασκευή). Αφορά τα φαρμακεία σε όλες τις περιοχές της Αττικής, εκτός από τον Πειραιά.

Συνεχές ωράριο για όλους, η εισήγηση του ΠΦΣ

Είχε προηγηθεί χθες εισήγηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους όλης της χώρας να λάβουν άμεσα απόφαση για συνεχές ωράριο λειτουργίας. Την απόφαση αυτή οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι έπρεπε ύστερα να αποστείλουν στους αρμόδιους περιφερειάρχες, για να εκδώσουν την σχετική απόφαση.

Ο ΠΦΣ συνιστά να υπάρξει πρόνοια περί αυξημένου αριθμού φαρμακείων που θα διημερεύουν μετά το πέρας του υποχρεωτικού ωραρίου. Τέλος, καλεί κάθε Φαρμακευτικό Σύλλογο να ορίσει τα φαρμακεία που επιθυμούν να λειτουργήσουν πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα φαρμακεία πρέπει να λειτουργούν τουλάχιστον 40 ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή. Επομένως, το Σάββατο δεν μπορεί να οριστεί ως ημέρα υποχρεωτικής λειτουργίας γι’ αυτά.

Ο ΠΦΣ τονίζει επίσης στην εισήγησή του ότι πρέπει να καθοριστούν εκ νέου ανά περιφερειακή ενότητα ή ανά δήμο:

  • Ο αριθμός των φαρμακείων που διημερεύουν και διανυκτερεύουν
  • Η σειρά διημέρευσης και διανυκτέρευσης για τα φαρμακεία αυτά.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση θα πρέπει να συνταχθούν εκ νέου από κάθε Φαρμακευτικό Σύλλογο οι σχετικοί πίνακες διημέρευσης και διανυκτέρευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν