ΟΕΝΓΕ: «Συνεχίζει να εφημερεύει η παθολόγος στη Λήμνο για 37η μέρα»

  • Γιάννα Σουλάκη
παθολόγος
Παρά τη θετική αναπόκριση του Υπουργού Υγείας και την παρέμβαση εισαγγελέα στο πρόβλημα της εξαντλητικής εφημέρευσης της παθολόγου του νοσοκομείου Λήμνου για περισσότερο από ένα μήνα, η γιατρός εξακολουθεί να εφημερεύει συνεχόμενα για 37η μέρα, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Ενώ ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζήτησε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της ηθικής και σωματικής εξόντωσης της παθολόγου του νοσοκομείου Λήμνου, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, εξαγγέλοντας την κάλυψη των κενών με την μόνιμη πρόσληψη 3 παθολόγων, και για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος, τη σύναψη σύμβασης έργου για 2 μήνες με δύο ιατρούς παθολόγους, η μοναδική παθολόγος του νησιού εξακολουθεί να εκτελεί εφημερίες με κίνδυνο της υγείας της για 37η μέρα, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ομοσπονδίας των γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία:

«Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση και την κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ, της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λήμνου ,τη θαρραλέα στάση της συναδέλφου παθολόγου από το νοσοκομείο της Λήμνου, η οποία δεν υπέκυψε στους αφόρητες πιέσεις και τον εκφοβισμό, ο Υπουργός Υγείας αναγκάστηκε προκηρύξει τρεις θέσεις μόνιμων παθολόγων για το νοσοκομείο της Λήμνου.  Ωστόσο η συνάδελφος συνεχίζει να εφημερεύει για 37 μέρα ! Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη; Έπρεπε να έχει δοθεί λύση «από χτες». Οι ανάγκες των ασθενών δε μπορούν να περιμένουν ούτε ένα λεπτό παραπάνω. Ως εδώ!», αναφέρουν οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ.

Δείτε επίσης:  Βασίλης Κικίλιας: «Έδωσε λύση στο νοσοκομείο Λήμνου, με τη μόνιμη πρόσληψη 3 παθολόγων»

ΟΕΝΓΕ: «Δεν είναι μεμονωμένη η περίπτωση της παθολόγου – Υπάρχουν ακραίες ελλείψεις σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας»

Η περίπτωση της παθολόγου Λήμνου δεν είναι η μοναδική. Σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και κυρίως στα νησιά -όπου οι γιατροί καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες εξαιτίας του τουρισμού, υπάρχουν ελλείψεις, ενώ για να καλυφθούν οι εφημερίες, το υπάρχον προσωπικό αναγκάζεται να φτάνει στα όρια της εργασιακής εξάντλησης, λένε οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ:

«Ούτε ακραία ούτε μεμονωμένη, είναι η περίπτωση του νοσοκομείου της Λήμνου. Ακραίες και τραγικές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες της δημόσιες μονάδες υγείας».

Δείτε επίσης: Νοσοκομείο Λήμνου: Παθολόγος εφημερεύει … 32 μέρες χωρίς ρεπό – Στα όρια της εξάντλησης το προσωπικό στα νησιά

Οι γιατροί δηλώνουν, επίσης, αντίθετοι με τη σύναψη σύμβασης έργου με ιδιώτες γιατρούς, καθώς όπως λένε και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε ανάλογες λύσεις για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, ενώ η λύση του προβλήματος είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό:

«Στόχος και της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προκατόχων της είναι η λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, με υποκατάσταση ολοένα και μεγαλύτερου μέρος του μόνιμου προσωπικού με επικουρικούς και με «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών, που θα πληρώνονται από τα «ίδια» έσοδα, δηλαδή από τις τσέπες των ασθενών. Για αυτό και στο παρελθόν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και στο νοσοκομείο της Λήμνου και σε άλλα νοσοκομεία ,πάλι με πρόσχημα «την κάλυψη έκτακτων αναγκών», έχουν προχωρήσει σε συμβάσεις έργου με ιδιώτες γιατρούς. Ούτε βήμα πίσω! Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό», καταλήγουν οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ.

Δείτε επίσης –  Νοσοκομείο Λήμνου: Παρέμβαση Εισαγγελέα για την παθολόγο που εφημερεύει 32 μέρες!