Νοσοκομείο Λήμνου: Παθολόγος εφημερεύει … 32 μέρες χωρίς ρεπό – Στα όρια της εξάντλησης το προσωπικό στα νησιά

  • Γιάννα Σουλάκη
παθολόγος
Την αναλγησία, αλλά και ειρωνία της Διοίκησης του νοσοκομείου Λήμνου αντιμετωπίζει μία παθολόγος που εφημερεύει ... 32 μέρες χωρίς ρεπό, έχοντας ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου Λήμνου όχι μόνο αρνείται να υπογράψει την άδεια της, αλλά έδωσε και εντολή στην παθολόγο να συνεχίσει τις εφημερίες ως … το τέλος Ιουλίου, οπότε και θα μετακινηθεί συνάδελφος της από το -επίσης υποστελεχωμένο- νοσοκομείο Μυτιλήνης για να την αντικαταστήσει. Την καταγγελία κάνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) , η οποία μιλά για «κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας» και καλεί τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό:

«Όχι μόνο δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια για τη στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Λήμνου, όχι μόνο απαντούσαν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις της συναδέλφου να δωθεί λύση με ειρωνεία και απαξίωση, όχι μόνο αρνούνται να της υπογράψουν την άδεια που έχει ζητήσει, αλλά η λύση που προκρίνει η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι να δώσει «εντέλλεσθε» στη συνάδελφο για να εφημερεύει μέχρι το τέλος του Ιουλίου και στη συνέχεια να μετακινηθεί γιατρός, από το επίσης τραγικά υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, για να καλύπτει τις εφημερίες», τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

ΟΕΝΓΕ: «Κινδυνεύει η παθολόγος από εξάντληση, αλλά και η υγεία των κατοίκων του νησιού»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ΟΕΝΓΕ με τη διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, την προειδοποίησε «να μην τολμήσουν να δώσουν εντολή στην παθολόγο να συνεχίσει τις εξαντλητικές εφημερίες της», καθώς όπως ανέφεραν: «Πρόκειται όχι μόνο για κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας για το ωράριο εργασίας, αλλά προκύπτει και κίνδυνος την υγεία και την ασφάλεια της συναδέλφου η οποία έχει φτάσει στα όρια της και κατά συνέπεια και για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και όλων των κατοίκων του ακριτικού νησιού , που ο αριθμός τους αγγίζει την θερινή περίοδο τις 60.000».

Οι ευθύνες της διοίκησης του νοσοκομείου και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι τεράστιες, τονίζουν οι εργαζόμενοι γιατροί στο ΕΣΥ. Και συνοψίζουν τα τεράστια προβλήματα που αφορούν σχεδόν σε όλα τα νησιά – κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες με τις άδειες του ιατρικού προσωπικού – σε λίγες λέξεις:

«Αυτή είναι η «πολύτιμη παρακαταθήκη» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση της ΝΔ για να συνεχίσει το αντιλαϊκό της έργο στο χώρο της υγείας. Ένας μοναδικός Παθολόγος στο νοσοκομείο της Λήμνου να καλύπτει τις ανάγκες 60.000 κατοίκων, να περιθάλπει νοσηλευόμενους ασθενείς, να κάνει εξωτερικά ιατρεία, να εφημερεύει 30 μέρες το μήνα χωρίς ούτε ένα ρεπό, σε ένα νοσοκομείο τραγικά υποστελεχωμένο με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες (γαστρεντερολόγου, νευρολόγου, πνευμονολόγου, ογκολόγου)».

Από τις 12/7 ,το Γενικό Νοσοκομείο της Λήμνου – σύμφωνα με τους συνδικαλιστές γιατρούς – δεν έχει εφημερεύοντα παθολόγο. Η μοναδική παθολόγος του νοσοκομείου , η οποία υποχρεώθηκε να εφημερεύει συνέχεια από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου, χθες παρέμεινε στο νοσοκομείο «χάρη στο αίσθημα ευθύνης για τους ασθενείς της», όπως λένε οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ, αφού εξαιτίας της «εγκληματικής αδιαφορίας της διοίκησης του νοσοκομείου και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας το νοσοκομείο δεν είχε εφημερεύοντα παθολόγο». Σήμερα μετά από 32 μέρες συνεχούς εφημερίας, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ρεπό, αναγκάστηκε μάλιστα να διακομίσει σηπτικό περιστατικό.

ΟΕΝΓΕ: «Και η Νέα Δημοκρατία τα ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Οι γιατροί έχουν υποστεί σημαντικές πιέσεις τα τελευταία χρόνια με το ελλιπές προσωπικό και την υποστελέχωση των νοσοκομείων και για το λόγο αυτό δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πλέον άλλη υπομονή, με δεδομένο ότι άλλαξε η κυβέρνηση:

«Καμία αναμονή. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που παρέλαβε την αντιλαική σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσει πατώντας στα χνάρια του την ίδια βάρβαρη , «ανθυγιεινή» – για τους υγειονομικούς και το λαό – πολιτική στο χώρο της Υγείας. Για αυτό άλλωστε παρά τις γνωστές, γενικόλογες και ανέξοδες διακηρύξεις, από τις «κυβερνητικές προτεραιότητες» της νέας κυβέρνησης, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία, για κάλυψη των χιλιάδων κενών των δημόσιων μονάδων υγείας σε γιατρούς και νοσηλευτές με μόνιμο προσωπικό».

Τι ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ απαιτούν το «αυτονόητο», όπως λένε:

  • Να εγκριθεί άμεσα η άδεια που δικαιούται η συνάδελφος. Να μην τολμήσουν να της δώσουν εντέλλεσθε.
  • Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου και της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και να καλυφθούν οι εφημεριακές ανάγκες του νοσοκομείου.
  • Να προχωρήσει η άμεση στελέχωση της κλινικής με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του λαού της Λήμνου και η ασφαλής εφημέρευση σε καθημερινή βάση.

Οι γιατροί καλούν τους συναδέλφους τους και τους μαζικούς φορείς της Λήμνου σε ξεσηκωμό:

«Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να έχει ο λαός μας υψηλού επιπέδου απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας .Εκεί θα κριθεί το δίκιο μας, έτσι μόνο θα κατακτήσουμε τα δικαιώματα μας!!!», καταλήγουν οι εργαζόμενοι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων.