ΟΕΝΓΕ: Σε ομηρία 1.100 επικουρικοί γιατροί του ΕΣΥ – Απλήρωτοι και κινδυνεύουν με απόλυση

  • Γιάννα Σουλάκη
επικουρικοί
Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν 1.100 επικουρικοί γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ, μετά από αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ πολλοί από αυτούς δεν πληρώνονται μισθούς και εφημερίες εδώ και μήνες, σύμφωνα την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταδίκασε σε απόλυση, όχι μόνο τον γυναικολόγο του Νοσοκομείου Πολυγύρου που προσέφυγε για να βρει το δίκιο του, αλλά και όλους τους συναδέλφους του που υπηρετούν στο ΕΣΥ κάτω από το ίδιο εργασιακό καθεστώς, δηλαδή με σιωπηρή παράταση συμβάσεων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ): «Το Ελεγκτικό Συνέδριο βασιζόμενο στο Σύνταγμα, σε Προεδρικά Διατάγματα και Ευρωενωσιακές Οδηγίες, έκρινε ότι οι συμβάσεις των συναδέλφων είναι παράνομες, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι όχι μόνο να είναι απλήρωτοι, αλλά και να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης αφού η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ρητά ότι : «οι συμβάσεις των οποίων η διάρκεια υπερβαίνει τους 24 μήνες είναι παράνομες». Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους συναδέλφους αλλά το σύνολο των επικουρικών γιατρών (1.100) των οποίων οι συμβάσεις υπερβαίνουν το 24μηνο».

ΟΕΝΓΕ: «1.100 επικουρικοί γιατροί απολύονται, τμήματα και κλινικές απειλούνται με κλείσιμο»

Η αποχώρηση των 1.100 επικουρικών γιατρών αναμένεται να οδηγήσει σε δυσχερή κατάσταση τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία ταλανίζονται πανελλαδικά από το φαινόμενο της υποστελέχωσης και της μη πλήρωσης των κενών οργανικών θέσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, οι επικουρικοί γιατροί είναι οι μοναδικοί που στηρίζουν τη λειτουργία των κλινικών.

«Σε αρκετές περιπτώσεις οι συνάδελφοι επικουρικοί είναι οι μοναδικοί γιατροί που υπηρετούν. Στο νοσοκομείο Σερρών π.χ. υπηρετεί ένας ογκολόγος και ένας παθολόγος, οι οποίοι απολύονται αμέσως μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην αντίστοιχη λίστα των επικουρικών δεν υπάρχει άλλος συνάδελφος και βάσει της νομοθεσίας θα πρέπει να μεσολαβήσουν τρεις μήνες για να προσληφθούν οι γιατροί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, τουλάχιστον για τρεις μήνες τα ογκολογικά περιστατικά του Ν. Σερρών δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο Σερρών».

ΟΕΝΓΕ: «Απλήρωτοι για μήνες οι επικουρικοί γιατροί»

Είναι άπειρα τα περιστατικά επικουρικών γιατρών στους οποίους οφείλονται μισθοί και εφημερίες μηνών.  Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής γυναικολόγος δεν πληρώνεται το μισθό του και τις εφημερίες του από τον Ιανουάριο, στο Διδυμότειχο ένας παθολόγος και ένας παιδίατρος είναι απλήρωτοι τους τελευταίους 4 μήνες.

Η ΟΕΝΓΕ επιρρίπτει ευθύνες και στα τρία μεγάλα κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) που αρνήθηκαν να συζητηθεί στη Βουλή, η πρόταση που κατέθεσαν 140 συνδικαλιστικοί φορείς του δημοσίου, ανάμεσα τους και η ΟΕΝΓΕ, για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

«Διατηρείτε άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο που αφήνει απλήρωτους για μήνες τους συναδέλφους, που απολύει γιατρούς την ώρα που οι δημόσιες μονάδες υγείας μετρούν χιλιάδες κενά, που στέλνει στην ανεργία, στερεί από τους ασθενείς και αχρηστεύει έμπειρο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει, με τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.