ΟΕΝΓΕ για Νοσοκομείο Σύρου: «Παράνομη και επικίνδυνη για τους ασθενείς, η απόφαση για εφημερίες Τομέα»

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομείο Σύρου
Αντιεπιστημονική, παράνομη, και άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς, χαρακτηρίζουν οι Νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) την απόφαση στην οποία προχώρησε η διοίκηση του νοσοκομείου Σύρου για "εφημερίες Τομέα".

Σε μια καταφανώς παράνομη, αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς απόφαση προχώρησε η διοίκηση του νοσοκομείου Σύρου, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Συγκεκριμένα αποφάσισε να επιστρατεύσει τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων του χειρουργικού τομέα (γυναικολόγους, ουρολόγους, ορθοπαιδικούς) να καλύπτουν τη γενική χειρουργική με έναν ειδικευμένο χειρουργό και αυτόν σε εφημερία ετοιμότητας (on call).

«Αναγκάζει τους συναδέλφους να παριστάνουν κάτι που δεν είναι, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς αλλά και εγείροντας σοβαρά ιατρονομικά ζητήματα. Ζητά ουσιαστικά να κάνουν οι γιατροί αντιποίηση ειδικότητας,χωρίς μάλιστα να υπάρχει ειδικός χειρουργός σε ενεργή εφημερία», αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Δείτε επίσης: Π. Παπανικολάου (ΟΕΝΓΕ) για νέα εγκύκλιο Γκάγκα: “Ιατρική μαζικών καταστροφών στα νοσοκομεία εν έτει 2023;”

ΟΕΝΓΕ: Με μόλις 2 γιατρούς στα χειρουργεία…. όλες οι Κυκλάδες

Η Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Σύρου λειτουργεί με μόλις 2 γιατρούς, ενώ καλύπτει όλες τις Κυκλάδες, εδώ και πολύ καιρό. Η αποδυνάμωση της κλινικής για διάφορους λόγους (ασθένειες, αναστολή καθηκόντων) δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, όπως λένε οι γιατροί του ΕΣΥ.

«Η διοίκηση έχει σοβαρή ευθύνη για το γεγονός ότι άφησε την κλινική και ολόκληρες τις Κυκλάδες ουσιαστικά με δύο γιατρούς εδώ και πάρα πολύ καιρό,από τους οποίους ο ένας είναι Επικουρικός σε παράταση,ενώ καμία ενέργεια προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις δεν έγινε. Καλούμε τους συναδέλφους να μην συναινέσουν,να αρνηθούν να κάνουν εφημερίες τομέα. Κανένας δε μπορεί να τους υποχρεώσει να παρανομήσουν. Κανένας δεν μπορεί να τους υποχρεώσει σε αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας», λένε οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας.

Σε ότι αφορά τους ειδικευόμενους γιατρούς εκπαιδεύονται και εφημερεύουν σε συγκεκριμένη ειδικότητα, πάντα υπό την εποπτεία και καθοδήγηση Επιμελητή της ίδιας ειδικότητας.

Οι γιατροί του ΕΣΥ, ζητούν να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της διοίκησης για εφημερίες τομέα και να προκηρυχθούν άμεσα τουλάχιστον όλες οι κενές θέσεις της Χειρουργικής κλινικής και να καλυφθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μόνιμους γιατρούς.

«Να μονιμοποιηθεί ο συνάδελφος επικουρικός γιατρός που σύντομα ολοκληρώνει την παράτασή του», καταλήγουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 ΟΕΝΓΕ για νέα εγκύκλιο Γκάγκα: «Τα νοσοκομεία γυρίζουν έναν αιώνα πίσω» 

 ΚεΣΥ: Εξηγήσεις σχετικά με την επίμαχη εγκύκλιο Γκάγκα για τις εφημερίες των νοσοκομείων

Εξώδικο στη Μίνα Γκάγκα από τους νοσοκομειακούς γιατρούς: Ζητούν να αποσύρει εγκύκλιο «φωτιά» για τα νοσοκομεία