ΚεΣΥ: Εξηγήσεις σχετικά με την επίμαχη εγκύκλιο Γκάγκα για τις εφημερίες των νοσοκομείων

  • Γιάννα Σουλάκη
σποροτρίχωση
Διευκρινίσεις σχετικά με την εγκύκλιο Γκάγκα που αφορά στην εφημέρευση Τομέων Νοσοκομείων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, εξέδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ).

«Πυροσβεστική» παρέμβαση πραγματοποίησε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ) μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εγκύκλιο που «άναψε φωτιές» στα Νοσοκομεία.

Πρόκειται για την απόφαση της αν. υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» να εφημερεύουν σε δομές υγείας γιατροί όλων των ειδικοτήτων, στη θέση γιατρών ειδικοτήτων στις οποίες καταγράφεται έλλειψη.

Δείτε επίσης: ΟΕΝΓΕ για νέα εγκύκλιο Γκάγκα: «Τα νοσοκομεία γυρίζουν έναν αιώνα πίσω» – Ζητούν την απόσυρση της

Το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί με την ανακοίνωσή του να δώσει εξηγήσεις για το σκεπτικό πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η απόφαση, στην οποία έχει συναινέσει το ίδιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ), την ώρα που εργαζόμενοι και γιατροί στα δημόσια Νοσοκομεία δηλώνουν εξαγριωμένοι με αυτή την τελευταία εξέλιξη.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) μάλιστα, απέστειλε εξώδικο στην Μίνα Γκάγκα, απαιτώντας την απόσυρση της εγκυκλίου.

Δείτε επίσης: Εξώδικο στη Μίνα Γκάγκα από τους νοσοκομειακούς γιατρούς: Ζητούν να αποσύρει εγκύκλιο «φωτιά» για τα νοσοκομεία

Τι λέει το Υπουγείο Υγείας

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν πάντα γιατροί που εφημερεύουν στα επείγοντα. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τον κεφαλαιώδη ρόλο της επείγουσας ιατρικής στην ασφαλή αντιμετώπιση κάθε επείγοντος περιστατικού, έδωσε επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την εξειδίκευση αλλά και την απασχόληση στα ΤΕΠ.

Στα μικρότερα νοσοκομεία, ο οργανισμός συχνά προβλέπει μία ή δύο θέσεις ειδικών, επειδή και τα περιστατικά που δέχεται ένα μικρότερο νοσοκομείο είναι λίγα.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΚεΣΥ – που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό όργανο – γνωμοδότησε ως εξής: όταν στον οργανισμό προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο (πχ ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί να καλείται ο ειδικός ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας.

Η πρόταση του ΚεΣΥ ακολουθεί τα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό.

Εξασφαλίζει υπηρεσίες υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, δεδομένου ότι προϋπόθεση είναι η εφημερία ετοιμότητας του ειδικού πχ παθολόγου ή πνευμονολόγου που καλείται άμεσα.

Εξασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια και τη δυνατότητα ανάπαυσης των ιατρών, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο.

Και τέλος η απόφαση του ΚεΣΥ συμβαδίζει με την συνεργατικότητα και την λειτουργία σε ομάδες που διέπει τα σύγχρονα συστήματα υγείας».