ΟΕΝΓΕ: «6 αγροτικοί γιατροί «μπαλάκι» μεταξύ Χαλκίδας και Ιστιαίας»

  • Γιάννα Σουλάκη
Ιστιαίας
Έξι γιατροί καλούνται από το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας να μετακινηθούν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, για να καλύψουν τις εκεί ανάγκες σε προσωπικό για τους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ), οι 6 γιατροί μόλις είχαν μετακομίσει από την Χαλκίδα στην Ιστιαία.

Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΓΝΕ) ενημερώθηκε από τους γιατρούς που υπηρετούν στο Κ.Υ Ιστιαίας πως μεθοδεύεται η μετακίνηση 6 (έξι) γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου («αγροτικών») από το Κ.Υ Ιστιαίας προς το νοσοκομείο Χαλκίδας για τις ανάγκες του εκεί εμβολιαστικού κέντρου.

«Η οδική απόσταση είναι πάνω από 2 ώρες και οι συνάδελφοι γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου που πρόσφατα νοίκιασαν σπίτια στην Ιστιαία, αφού ολοκλήρωσαν το προβλεπόμενο δίμηνο στο νοσοκομείο Χαλκίδας, τώρα θα πρέπει να ξαναμετακομίσουν στην Χαλκίδα. Και μάλιστα αυτή η μεθόδευση γίνεται ενώ έχει εξαγγελθεί η άμεση έναρξη λειτουργίας εμβολιαστικού κέντρου και στο Κ.Υ Ιστιαίας», αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Κέντρο Υγείας Ιστιαίας: «Αποψιλώνουν το Κέντρο Υγείας ενώ ανεβαίνει το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή»

Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας με έγγραφό του προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) ζητά οι γιατροί να παραμείνουν στις θέσεις τους, καθώς η αποχώρησή τους θα σημάνει την αποψίλωση της συγκεκριμένης πρωτοβάθμιας δομής.

Όπως αναφέρεται, θα μείνει μόνο ένας γιατρός στο Κέντρο Υγείας τη στιγμή που «το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής της Εύβοιας αυξάνεται» και ταυτόχρονα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία τριών γραμμών εμβολισμού.

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι το Κ. Υ. Ιστιαίας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως «δεξαμενή παροχής ιατρών» προς το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Δείτε το έγγραφο:

ΟΕΝΓΕ: «Να απεμπλακούν τα νοσοκομεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού»

Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών επισημαίνει ότι για μία ακόμη φορά «αποσαρθρώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να κουκουλώνονται όπως όπως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, με ολέθριες συνέπειες για τον πληθυσμό που μένει στο έλεος τόσο της πανδημίας όσο και της λοιπής νοσηρότητας».

Η ΟΕΝΓΕ ζητά:

  • Την ανάκληση αυτής της απαράδεκτης μεθόδευσης.
  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και των Κ.Υ και των νοσοκομείων.
  • Να απεμπλακούν τα νοσοκομεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  • Να αναπτυχθούν επιπλέον δομές δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της ΠΦΥ και να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.