Όχι όλα τα ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ και στο ιδιοκτησιακό να μπουν κεφάλαια μόνο από φαρμακοποιούς

  • Iatropedia
Στις Βρυξέλλες μετέβησαν χθεςεκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Κώστα Λουράντο, για να συναντηθούν με τον της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο. Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν αφενός να ενημερώσουν για τις θέσεις και προτάσεις τους, αφετέρου να δουν τις προθέσεις της άλλης πλευράς...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Έτσι, από την πλευρά του κ. Κοστέλο δόθηκαν λεπτομέρειες για αυτό που η τρόϊκα ονομάζει «άνοιγμα του επαγγέλματος» ενώ για το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ η πρόταση των Ευρωπαίων είναι να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις πώλησής τους σε σημεία εκτός φαρμακείων. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το μέτρο της απελευθέρωσης δεν θα αφορά όλα τα ΜΥΣΥΦΑ αλλά αυτά που είναι πιο συνηθισμένα και γνωστά σε όλους μας , όπως είναι για παράδειγμα τα αναλγητικά και αντιπυρετικά αυτά που χρησιμοποιούμε για την αποσυμφόρηση της μύτης και την απόχρεψη κ.ά..

Για δε το ιδιοκτησιακό, ο κ. Κοστέλο εξέφρασε την άποψη ότι η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του κλάδου ενώ οι φαρμακοποιοί αντιπρότειναν τα ιδιωτικά αυτά κεφάλαια να προέρχονται από φαρμακοποιούς και όχι από οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο.

Πάντως ο ΠΦΣ συμφώνησε να παραδώσει την Παρασκευή τις προτάσεις τους στον κ. Κοστέλο, με δεδομένο ότι σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς. Σήμερα εξάλλου, ο κ. Λουράντος θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για να τον ενημερώσει για τη χθεσινή συνάντηση.