Ο πόλεμος του φαρμάκου: Νοσοκομεία χωρίς υπολογιστές αλλά με δύο συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης!

  • Iatropedia
Είναι να απορεί κανείς: εν μέσω κρίσης και απελπισίας της χώρας, συνεχίζεται η διαμάχη των εμπλεκόμενων φορέων για τον τρόπο καταγραφής και διάθεσης φαρμάκων. Υπόγειες ίντριγκες, κόντρες και ένα σύστημα υγείας που αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Από τότε που η τρόικα επέβαλε «εδώ και τώρα» σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα προβλήματα δεν έχουν τελειωμό.

Από τη μία οι κυβερνώντες επιδιώκουν πάση θυσία να υιοθετηθεί πλήρως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Βασική παράλειψη: πολλά νοσοκομεία και κέντρα υγείας διαθέτουν υπολογιστές του …μεσαίωνα ενώ κάποια άλλα δε διαθέτουν καν.

Από την άλλη φαρμακοποιοί και γιατροί δηλώνουν πως το υπάρχον σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δε λειτουργεί σωστά και παρουσιάζει συχνά προβλήματα.

Και ξάφνου ένα άλλο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έκανε την εμφάνισή του.

Πρόκειται για ένα σύστημα πιλοτικό το οποίο μάλιστα υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί. Λειτουργεί δοκιμαστικά σε 50 φαρμακεία υπό την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ και της ΚΜΕΣ (Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών) και με τη συνεργασία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των ιδιωτικών εταιρειών μηχανογράφησης φαρμακείων.

Όμως κεντρικό σύστημα παραμένει αυτό της ΗΔΙΚΑ της άλλης εταιρείας του δημοσίου που «τρέχει» επίσημα την ηλεκτρονική συνταγράφηση και καλείται πολύ σύντομα να καλύψει το 80% των συνταγών που διακινούνται στη χώρα.

Διαφορετικά ο πέλεκυς της τρόικα… παραμονεύει!

Δήμητρα Ευθυμιάδου