Ο πόλεμος της ασπιρίνης με την τρόικα! Στο πόδι οι φαρμακοποιοί

  • Iatropedia
Σε ετοιμότητα δηλώνουν πως είναι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι πρόσφατα απέκτησαν και νέο πρόεδρο στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει τελικά στην απελευθέρωση της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και από τα σούπερ μάρκετ που ζητά η τρόικα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη είναι οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην υιοθέτηση των απόψεων της τρόικας να πωλούνται τα ΜΗΣΥΦΑ ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ.

Ο κλάδος που καιρό τώρα περιμένει να δει τι στάση θα τηρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση συνολικότερα, παρακολουθεί και τις συνομιλίες με τους δανειστές.

Οι τροικανοί άλλωστε πιέζουν εδώ και πολύ καιρό τα ΜΗΣΥΦΑ να απελευθερωθούν με το επιχείρημα πως ΄'έτσι θα πέσουν οι τιμές. Βέβαια ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης προκείμενου να μην ανοίξει μέτωπο με τον κλάδο, έχει αρχίσει τη διερεύνηση του θέματος μέσω ειδικής επιτροπής που το μελετά.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία δε διεφάνη σημαντική πτώση των τιμών από την πώληση των φαρμάκων χωρίς συνταγή και από άλλα σημεία πώλησης πλην των φαρμακείων. Αυτό αποτέλεσε άλλωστε και ένα επιχείρημα του Βορίδη στους τροϊκανούς που επιμένουν τόσο για τα ΜΗΣΥΦΑ όσο και για το ποσοστό κέρδους του κλάδου.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους, μέσω του νέου προέδρου τους Κώστα Λουράντου (ΠΦΣ) , διαμηνύουν πως θα κατεβάσουν ρολά σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην απελευθέρωση.

Εξάλλου και στο παρελθόν οι φαρμακοποιοί έχουν δείξει τα …δόντια τους στην κυβέρνηση με πολυήμερες απεργίες.

Μάλιστα καθοριστική θεωρείται η εκλογή Λουράντου στο προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου δεδομένου ότι στο παρελθόν ο ίδιος έχει ηγηθεί πολλών και σκληρών κινητοποιήσεων.