Ο ΟΟΣΑ «ξαναχτύπησε»: Να αναθεωρηθεί ο τρόπος τιμολόγησης των γενοσήμων με σκοπό την ανταγωνιστικότητα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης των συνθηκών ανταγωνισμού στην Ελλάδα, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ εισηγούνται την κατάργηση διατάξεων οι οποίες εκτιμάται ότι δυσχεραίνουν τον ανταγωνισμό... Μεταξύ αυτών είναι και η προστασία της τιμής των γενοσήμων στις οποίες συμβαίνει μεγάλη μείωση κατά τη διαδικασία της ανατιμολόγησης.

Σήμερα, στην περίπτωση που η αναθεωρημένη τιμή του γενοσήμου υπερβαίνει εκείνη του προϊόντος αναφοράς, η τιμή του τελευταίου διορθώνεται προς τα πάνω, ώστε οι δύο τιμές να εξισωθούν. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αυτό στερεί από τα γενόσημα το πλεονέκτημα τιμής που έχουν σε σχέση με το προϊόν αναφοράς, δίχως να αφήνουν περιθώρια ανταγωνισμού…

Και συνιστά ως εκ τούτου την αναθεώρηση του μηχανισμού ανατιμολόγησης με τρόπο που θα εξασφαλίζεται η διαφορά τιμής μεταξύ γενόσημων και πρωτοτύπων προϊόντων, ευνοώντας έτσι τη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά δε τη διαφήμιση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), ο ΟΟΣΑ προτείνει επικαιροποίηση του πλαισίου προκειμένου να καλύψει και τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ), τα οποία θα πωλούνται και από καταστήματα λιανικής. Εκτιμάται μάλιστα ότι δεδομένης και της απελευθέρωσης των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ από τον Ιανουάριο του 2017, η διάδοση αυτής της πληροφορίας μέσω της διαφήμισής τους σε όλα τα σημεία πώλησης θα μπορούσε να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

Όπως αναφέρουν εξάλλου οι ειδικοί του Οργανισμού, πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί στην λειτουργία των φαρμακαποθηκών ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας ενώ και το νομικό πλαίσιο της λειτουργίας τους πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτο!