Ο ανεπαρκής ύπνος ανεβάζει την πίεση και απειλεί την καρδιά!

  • Iatropedia
Η παρατεταμένη έλλειψη επαρκούς ύπνου ενοχοποιείται τώρα για την σημαντική αύξηση της πίεσης του αίματος κατά τις νυκτερινές ώρες.

Ο λίγος ύπνος δεν χαλάει απλώς την διάθεσή μας και ευθύνεται για μικρά και μεγάλα λάθη στην δουλειά, χαλάει και την υγεία μας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Mayo Clinic και παρουσιάσθηκε στην πρόσφατη ετήσια επιστημονική σύνοδο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Όπως διεπίστωσαν οι ειδικοί, οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποιο χρόνιο νόσημα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, παχυσαρκία και κατάθλιψη ενώ δεν αποκλείονται και πολύ πιο σοβαρές συνέπειες: περιορισμένη ποιότητα ζωής και παραγωγικότητας, καρκίνος, ακόμη και πρόωρος θάνατος.

Ειδικότερα, η έλλειψη ύπνου –η οποία στις ΗΠΑ τείνει να λάβει ενδημικές διαστάσεις– βρέθηκε ότι προκαλεί αύξηση της πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, παρόλο που το φυσιολογικό είναι να πέφτει η πίεση του αίματος τις νυκτερινές ώρες. Και αυτό, σύμφωνα με την Δρ. Ναϊμα Κοβασιν του Τμήματος Καρδιαγγειακών Νοσημάτων της Κλινικής Mayo, σημαίνει ότι απειλείται η υγεία της καρδιάς. Για καλό ύπνο που αναζωογονεί και ξεκουράζει, οι ειδικοί συμβουλεύουν να χαμηλώνουμε τα φώτα του υπνοδωματίου περίπου μια ώρα πριν την κατάκλιση για να πάρει το σώμα το μήνυμα ότι έρχεται η ώρα για ύπνο, η θερμοκρασία να είναι μεταξύ 16-19°C και ο θόρυβος, ει δυνατόν, να περιορίζεται στο ελάχιστο.

Επίσης, στο υπνοδωμάτιο καλό είναι να μην υπάρχουν ηλεκτρονικές συσκευές, κι αν υπάρχουν να είναι απενεργοποιημένες καθώς οι υποδοχείς φωτός στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο για την κατάσταση του εξωτερικού περιβάλλοντος επηρεάζοντας τους ρυθμούς ύπνου-αφύπνισης. Φυσικά, «λουκούλλεια» γεύματα, καφεΐνη, αλκοόλ και νικοτίνη λίγο πριν κοιμηθούμε μόνο καλό ύπνο δεν κάνουν. Αντιθέτως, η υιοθέτηση της ίδιας ώρας κατάκλισης και αφύπνισης κάθε μέρα βοηθά σημαντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τι κινδυνεύετε όταν ο ύπνος δεν έρχεται;

Βρείτε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε!