Ο Ανδρέας Ξανθός στην αντεπίθεση: Εκκλήσεις, ενημερώσεις και διαβουλεύσεις για το θέμα της Roche

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Συνάντηση με εκπροσώπους συλλόγων ασθενών με καρκίνο πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προχωρά το Υπουργείο μετά την απόφαση της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche να ζητήσει να αποσυρθεί από τη θετική λίστα- με αίτημα να μπει στην αρνητική- σκεύασμα για το μεταστατικό μελάνωμα. Ο κ. Ξανθός απέστειλε επίσης επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και την διευθύντρια του γραφείου της ΠΟΥ στην Ευρώπη εκθέτοντας τις θέσεις του για το θέμα της Roche.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των εκπροσώπων των ογκολογικών ασθενών, στη συνάντηση συμμετείχαν η καθηγήτρια Παθολογίας- Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών- Νοσοκομείο Λαϊκό, Έλενα Γκόγκα, η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, ο συντονιστής της υποεπιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκου και Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ , Ηλίας Γιαννόγλου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θετικής Λίστας, Δημήτρης Κούβελας.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών με καρκίνο ενημερώθηκαν:

·         Για την εκβιαστική στάση που τηρεί η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια

·         Για τις  προσπάθειες   του  Υπουργείου  Υγείας να  αποτραπεί η απόσυρση του συγκεκριμένου φαρμάκου

·         Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία όσον αφορά την αποζημίωση των νέων φαρμάκων  για το μελάνωμα (μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ )

·         Για Το περιεχόμενο της επιστολής του υπουργού Υγείας προς τους υπουργούς Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Επίτροπο Υγείας, Vytenis Andriukaitis και τη Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού  Γραφείου του Παγκόσμιου Oργανισμού Υγείας, Zsuzsanna Jakab (http://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/5070-epistolh-ypoyrgoy-ygeias-andrea-ksanthoy-sxetika-me-thn-apofash-elbetikhs-farmakeytikhs-etaireias-na-zhthsei-thn-aposyrsh-skeyasmatos-gia-to-melanwma-apo-th-thetikh-lista)

Ο υπουργός Υγείας συμφώνησε με το αίτημα των Συλλόγων των ασθενών για τακτικότερη επικοινωνία και ενημέρωση και  δεσμεύτηκε για ότι , σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλιστεί η συνέχιση της θεραπείας των ασθενών που είναι ήδη σε αγωγή , αλλά και η εγγυημένη φαρμακευτική κάλυψη όσων θα έχουν στο μέλλον ανάλογη κλινική ένδειξη.

Επιστολή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού σχετικά με την απόφαση ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας να ζητήσει την απόσυρση σκευάσματος για το μελάνωμα από τη θετική λίστα:

Αξιότιμε κε Επίτροπε Υγείας της ΕΕ

Αξιότιμη κα Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του ΠΟΥ

Αξιότιμη/ε κύριε/α Υπουργέ,

με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα ζήτημα που κρίνω πως διαφεύγει του στενού εθνικού ενδιαφέροντος και αφορά συνολικά τόσο τους ευρωπαίους εταίρους μας, όσο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της συνδιαμόρφωσης  τεκμηριωμένων πολιτικών  υγείας.

Το ζήτημα αυτό αφορά την απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση γνωστής Ελβετικής  πολυεθνικής  φαρμάκου  , που , ενώ βρισκόταν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την αρμόδια Εθνική Επιτροπή  ,  ζήτησε να αποσυρθεί  από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα  ένα αντικαρκινικό  φάρμακο για μια ειδική κατηγορία ασθενών  με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα . Ο ισχυρισμός της  εταιρείας   είναι ότι  η διάθεση του εν λόγω φαρμάκου στη  χώρα μας , λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων ( επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα on patend  φάρμακα),   δεν είναι πλέον συμφέρουσα για την εταιρεία .

Έχει ήδη αναλυθεί , με αφορμή τις συναντήσεις μας στα ευρωπαϊκά fora , και σας είναι γνωστή η προσπάθεια μας να σταθεροποιήσουμε , να ανασυγκροτήσουμε  και να ενδυναμώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της καθολικής κάλυψης, της ισότητας και της ανθρωποκεντρικής φροντίδας .

Οι προσπάθειες αυτές λαμβάνουν χώρα σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό, συχνά ασφυκτικό, τοπίο δημοσιονομικής στενότητας και επιτροπείας , το οποίο μεταξύ άλλων επιτάσσει τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών για την υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο και σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η δύσκολη ισορροπία μεταξύ ενός δίκαιου και προσβάσιμου σε όλους  συστήματος υγείας και της βιώσιμης χρηματοδότησης του ,  έχουν ληφθεί – πάντα σε συμφωνία με τους «δανειστές» της χώρας και σε εναρμόνιση με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις – συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου της συνολικής δημόσιας δαπάνης υγείας και ιδιαίτερα της φαρμακευτικής δαπάνης, που ως γνωστόν επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από μηχανισμούς προκλητής και κατεθυνόμενης ζήτησης .

Τα μέτρα

Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις και αφορούν όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και τις παρενέργειες των μέτρων λιτότητας  στη φαρμακευτική αγορά , επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή  κανονικότητα και σταθερότητα  στη ροή πληρωμών και στην τήρηση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές μας.

ΗΤΑ

Έχουμε ταυτόχρονα δρομολογήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές (ΗΤΑ , Επιτροπή Διαπραγμάτευσης , Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, κλπ) που αναμένεται να έχουν θετικά αποτελέσματα στην ορθολογικότερη αξιοποίηση της , όντως πολύ οριακής , δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό που απαιτεί η εταιρεία  είναι να πάρουμε πίσω τα πρόσφατα  μέτρα για το φάρμακο , τα οποία  αναμφισβήτητα  επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας , έχουν όμως μεταβατικό χαρακτήρα , μέχρις ότου αποδώσει η δέσμη των δομικών αλλαγών  και μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη.

Το Υπουργείο Υγείας και η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρούν  ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα  και αποτελεσματικά  φάρμακα , και ιδιαίτερα στα φάρμακα για τον καρκίνο, δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα.

Η κυκλοφορία νέων φαρμάκων για σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις και μάλιστα σε προσιτές τιμές ,  δεν  μπορεί να εξαρτάται  , όχι μόνο  στην Ελλάδα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης ,    από το business  plan της κάθε  πολυεθνικής  , αλλά από γενικούς κανόνες και ρυθμίσεις που κάθε συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να θέτει για να διασφαλίσει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις σύγχρονες θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας .

Αγαπητοί/ές  συνάδελφοι

Δεδομένου ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , ο ΠΟΥ Ευρώπης  όσο και καθεμία και καθένας από εσάς έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την αξία των σταθερών, βιώσιμων και αξιόπιστων συστημάτων υγείας για την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών και τη δίκαιη ανάπτυξη των κοινωνιών μας, έκρινα απαραίτητη την ενημέρωση σας για το θέμα. Η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα να αναπτύξουν οι χώρες μας ισχυρές και συστηματικές συνεργασίες στο πεδίο  της φαρμακευτικής πολιτικής, οι οποίες θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους  δύναμη και θα  αποτρέπουν την εκδήλωση  αθέμιτων εταιρικών πρακτικών , που δεν αρμόζουν ειδικά στον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα  του φαρμάκου.

Θεωρώ πως αυτού του τύπου οι μονομερείς ενέργειες και οι καταφανώς εκβιαστικές συμπεριφορές , πλήττουν βαθύτατα την ιδέα της αξιόπιστης διαπραγμάτευσης ( σε εθνικό  ή περιφερειακό επίπεδο ) ανάμεσα στη  φαρμακοβιομηχανία  και στα   κράτη –μέλη   της ΕΕ και υπονομεύουν τις  αναγκαίες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Οφείλουμε διαρκώς και  με όλους τους τρόπους να υπενθυμίζουμε πως η Υγεία και το Φάρμακο δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως απλά εμπορικά προϊόντα και τομείς συνεχώς αυξανόμενων και εγγυημένων εταιρικών κερδών, αλλά ως καθολικά κοινωνικά δικαιώματα που πρέπει να διασφαλίζονται με ισότιμο τρόπο στους πολίτες , χωρίς αποκλεισμούς και δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις .

Αγαπητοί/ές  συνάδελφοι

Η Ελλάδα δίνει εδώ και πάνω από 7 χρόνια μια πολύ επώδυνη για την κοινωνία μάχη για να σταθεί όρθια , ισότιμη και αξιοπρεπής μέσα στην Ευρώπη . Η προσπάθεια αυτή φαίνεται σιγά-σιγά να πιάνει τόπο και είναι ορατή η βιώσιμη έξοδος από την παρατεταμένη  οικονομική κρίση . Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο χρειαζόμαστε την πολιτική αλληλεγγύη των φίλων και εταίρων μας στην  Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας,

Ανδρέας Ξανθός

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν