Νοσοκομείο Παπανικολάου: «Κόψαμε την παροχή του οξυγόνου και απομακρύναμε τους ασθενείς με ασφάλεια» – Το χρονικό της πυρκαγιάς

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπανικολάου
Διεξοδική αναφορά όλων των ενεργειών που έγιναν, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, παραθέτει σε ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο ασθενής που έχασε τη ζωή του, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί από το προσωπικό εξαιτίας του πυκνού καπνού και του υψηλού θερμικού φορτίου που επικρατούσε στον θάλαμο.

«Κατά τον αρχικό χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς και πριν ακόμη καταφθάσει η Πυροσβεστική υπέστησαν εγκαύματα δύο νοσηλευόμενοι, οι οποίοι χάρη στην παρέμβαση ιατρών και νοσηλευτών απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Η κατάσταση του ενός εξ αυτών είναι βαρύτερη και εισήχθη στο χειρουργείο. Δυστυχώς, στον ίδιο θάλαμο νοσηλευόταν και τρίτος ασθενής, ο οποίος εξαιτίας των απολύτως επικίνδυνων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί (υψηλό θερμικό φορτίο, πυκνός καπνός κ.λπ.) δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί και να διασωθεί από το προσωπικό του Νοσοκομείου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του», αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Δείτε επίσης: Πλεύρης για πυρκαγιά στο Παπανικολάου: «Περιμένουμε την πραγματογνωμοσύνη της πυροσβεστικής για τα αίτια»

Δύο βαρύτερα τραυματισμένα άτομα καθώς και όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς της Πνευμονολογικής Κλινικής  διακομίστηκαν σε ασφαλή σημεία του νοσοκομείου. Μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής στις εγκαταστάσεις της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου, απ’ όπου ξεκίνησε και επεκτάθηκε η φωτιά και γίνεται προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών, σύμφωνα με τη Διοίκηση.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα: «Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε κίνδυνος για τη ζωή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID, οι οποίοι εξετάστηκαν στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ενώ εξ αυτών δύο νοσηλεύτριες παρέμειναν νοσηλευόμενες για προληπτικούς λόγους. Διενεργείται έρευνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου συντονίζονται οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργικότητα των χώρων της Κλινικής COVID και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου».

Νοσοκομείο Παπανικολάου: «Λειτουργήσαμε άμεσα – Κλείσαμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικών αερίων»

Αναλυτικά, η διοίκηση του νοσοκομείου παρουσιάζει όλα τα στοιχεία και το χρονικό των ενεργειών που έγιναν από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την πυροσβεστική:

«Περί ώρα 08.50 πρωινή εκδηλώθηκε αιφνιδίως φωτιά σε θάλαμο νοσηλείας της κλινικής COVID (Πέτρινο Κτίριο, 2ος όροφος) του Νοσοκομείου. Ενημερώθηκαν άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας – Χορτιάτη και το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε με μεγάλη δύναμη και ειδικά οχήματα, και κατορθώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο να τεθεί σε έλεγχο και να κατασβεστεί η πυρκαγιά. Επίσης, μονάδες του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ προσήλθαν στο Νοσοκομείο για την διαχείριση τυχόν επειγόντων περιστατικών, ενώ από την Αστυνομική Αρχή λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα τάξης.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή ήταν άμεση η αντίδραση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID και των υπηρεσιών του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Κατορθώθηκε να διασφαλιστεί σε ελάχιστο χρόνο η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικών αερίων στο χώρο της Κλινικής, και η μη περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς. Επίσης, πραγματοποιήθηκε απολύτως ασφαλής μεταφορά όλων των νοσηλευόμενων ασθενών της Κλινικής COVID σε άλλους χώρους νοσηλείας με κατάλληλες συνθήκες αναπνευστικής υποστήριξης».

Επιτόπου βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και το Νοσοκομείο Παπανικολάου, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Aναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι περιμένει την έκθεση της πυροσβεστικής για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς:

«Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει ό,τι αφορά την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων. Η πραγματικότητα είναι ότι ο χρόνος που μεσολάβησε από την στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μέχρι την κατάσβεσή της, ήταν τάχιστος. Υπήρξε άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής και έγινε άμεσα η διακοπή παροχής οξυγόνου. Είναι ένα βασικό σημείο του πρωτοκόλλου, γιατί όπως καταλαβαίνετε αν παρέμενε η παροχή οξυγόνου θα μιλούσαμε για τελείως διαφορετική κατάσταση. Είναι πολύ σημαντική η πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής για να δούμε τα αίτια της πυρκαγιάς. Το νοσοκομείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη λειτουργική κατάσταση εκτός από το συγκεκριμένο θάλαμο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.