Νοσοκομείο Παίδων στην Θεσσαλονίκη με συνοπτικές διαδικασίες…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
χειρουργ
Πράσινο φως για τη δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη ανάβει, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνο να λυθεί το θέμα του οικοπέδου όπου θα κτιστεί.

Πράσινο φως ανάβει όμως και για την επίλυση ενός άλλου χρονίζοντος θέματος, που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου Άγιος Παύλος, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, εντός 10 ημερών αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή σχετική τροπολογία που θα επιτρέψει την αναβάθμιση του νοσοκομείου.

«Πρέπει να έχουμε λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, οπωσδήποτε, για το θέμα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, διότι εγώ τη χρηματοδότηση σχεδόν την έχω εξασφαλισμένη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν νομίζω ότι έχουμε πρόβλημα χρηματοδότησης. Η υπόθεση είναι να λύσουμε το θέμα του οικοπέδου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, μετά από σύντομη συνάντηση που είχε με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Γιώργο Κίρκο και Στρατή Πλωμαρίτη.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα του οικοπέδου για τη δημιουργία του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, ερχόμενος σε επαφή με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, προκειμένου να εξετάσει εάν μπορεί να βρεθεί νομοθετική ρύθμιση, σημειώνοντας ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια να γίνει το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη.

«Μου λένε ότι είναι από τα ανταλλάξιμα οικόπεδα που διεκδικεί το υπουργείο Άμυνας, διάφοροι φορείς, δήμοι, κ.λπ., αλλά νομίζω ότι όλοι θα συναινέσουν από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί επίσημα η πρωτοβουλία ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο ίδρυμα σε αυτήν την περιοχή. Υπάρχει επικοινωνία με όλους τους τους εμπλεκόμενους φορείς, πρώτον με την Κτηματική Εταιρεία για να πάρω εικόνα τι ακριβώς συμβαίνει και τι χρειάζεται, και δεύτερον με όλους τους υπολοίπους. Θα ασχοληθώ προσωπικά με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, να δω μήπως μπορεί με νομοθετική ρύθμιση να το λύσουμε για να έχουμε πλέον μία βάση καθαρή, ότι υπάρχει πλέον ένα οικόπεδο διαθέσιμο που μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτήν την πολύ σημαντική, κατά την εκτίμησή μου, υπόθεση, που σημαίνει ένα σύγχρονο Παιδιατρικό Νοσοκομείο σε ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, ακόμη και της Θεσσαλίας», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα ιδιοκτησιακού καθεστώτος του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», ο υπουργός επεσήμανε ότι είναι κάτι που έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και 25 χρόνια και ότι μπορεί να λυθεί σε 10 ημέρες.

«Εκείνο που συζητήσαμε με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ είναι να οριστεί τροπολογία για να λύσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αγίου Παύλου, για να μπορεί και αυτό το νοσοκομείο να αναβαθμιστεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο της περιοχής αυτής που βρίσκεται. Πιστεύω ότι σε 10 ημέρες θα έχει ψηφιστεί η τροπολογία, οπότε θα αρχίσουμε άλλη προσπάθεια να βρεθούν πόροι να αναβαθμιστεί αυτό το νοσοκομείο. Πρέπει να αναβαθμιστεί αυτό το νοσοκομείο, είναι σε πολύ κρίσιμη περιοχή από πλευράς ανθρωπογεωγραφίας», πρόσθεσε ο κ. υπουργός Εσωτερικών.