Νοσοκομειακοί γιατροί: Στάση εργασίας την Τρίτη 10/5 – ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου της ΠΦΥ στη Βουλή

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατροί
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που ψηφίζεται αύριο Τρίτη 10/5 από την Ολομέλεια της Βουλής, εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί με πανελλαδική στάση εργασίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία.

Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. προκηρύσσει για την Τρίτη 10/5, ημέρα ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Π.Φ.Υ, πανελλαδική στάση εργασίας 11:00-3:00. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.

«Απορρίπτουμε στο σύνολό του το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, συνέχεια των μεταρρυθμίσεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στοχεύει στο ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την υγεία του λαού, στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας», σημειώνουν οι γιατροί.

Παράλληλα επισημαίνουν πως διεκδικούν την πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος υγείας και Π.Φ.Υ., με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.

«Με πλήρη στελέχωση με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό. Για την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο», τονίζουν.

Συμμετέχουν και οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν στις 10 Μαΐου 2022, με στάση εργασίας από 11:00π.μ.-3:00μ.μ. και οι γιατροί της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ), ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ στη Βουλή.

«ΟΧΙ στην περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας», λένε οι εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, οι οποίοι διεκδικούν:

  • Αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία.
  • Νέες προσλήψεις προσωπικού και ιδιαίτερα μοριοδότηση όλων των υπηρετησάντων και υπηρετούντων επικουρικών ιατρών και άμεσο διορισμό με σταθερή σχέση εργασίας.
  • Απόρριψη κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Δομών. Όχι στις ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ. Ναι στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
  • Λειτουργική αναβάθμιση όλων των Δομών Υγείας με έμφαση στα εργαστήρια.
  • Παρουσία όλων των ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και της Οδοντιατρικής Φροντίδας.
  • Όχι στο gatekeeping.
  • Άμεση στήριξη του επιστημονικού έργου των γιατρών της Δημόσιας ΠΦΥ και επαναφορά του μισθολογίου στα προ μνημονίου επίπεδα.
  • Καμία απόλυση ανεμβολίαστου υγειονομικού και άμεση επάνοδό τους στις Μονάδες Υγείας.
  • Νομοθετική ρύθμιση για προσωποπαγείς θέσεις, των υπηρετούντων γιατρών με δικαστικές αποφάσεις.

Οι Μονάδες Υγείας θα λειτουργήσουν με το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας.