Νοσοκομειακοί γιατροί: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας για τα απογευματινά χειρουργεία

  • Iatropedia newsroom
απογευματινά χειρουργεία
Η 5μελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και η ΟΕΝΓΕ προετοιμάζουν στάσεις εργασίας και διαμαρτυρίες για τα απογευματινά χειρουργεία.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα δημόσια νοσοκομεία για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, η 5μελής επιτροπή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο Αττικό Νοσοκομείο, ανακοίνωσε πως θα κάνει στάση εργασίας, σήμερα Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, από τις 13.00 ως τις 15.00 το μεσημέρι, με παράλληλη κινητοποίηση στο Αίθριο του νοσοκομείου στις 13.30.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, «δεν θα περάσει το νόμιμο φακελάκι, τα απογευματινά χειρουργεία στο νοσοκομείο μας. Να μη δηλώσει κανείς συμμετοχή σε αυτό το αίσχος!». Επαναλαμβάνεο το πάγιο αίτημα για περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και την αύξηση των μισθών του ιατρικού προσωπικού.

Δείτε επίσης: Απογευματινά χειρουργεία με συμμετοχή ασφαλιστικών εταιρειών – Τι θα πληρώνουν οι ασθενείς

«Οι ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού αγγίζουν πλέον τις 300. Πολλοί συνάδελφοι, επικουρικοί και ειδικευόμενοι νοσηλευτές, δεν ανανέωσαν τη σύμβαση τους λόγω των εξουθενωτικών συνθηκών εργασίας και τις αλλεπάλληλες αλλαγές από τμήμα σε τμήμα. Παραμένουν κλειστές οι 6 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Νοσοκομειακοί γιατροί για απογευματινά χειρουργεία: «Δεν μειώνονται οι λίστες αναμονής»

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας στις 27 Μαρτίου 2024, από τις 12.00 μμ μέχρι τις 15.00 μμ αντιδρώντας στα απογευματινά χειρουργεία, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 13.30 μμ.

«Είναι ψέμα ότι με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή θα μειωθεί η αναμονή για τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία. Με τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία δε μειώθηκε η αναμονή των πρωινών ραντεβού, δεν ενισχύθηκε  το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι ψέμα ότι ο ανταγωνισμός δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα ωφελήσει το δημόσιο», υποστηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

«Τρανό παράδειγμα τα ακτινοδιαγνωστικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, ο ‘μαγνήτης’ για χρόνια της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων, τα οποία είναι τραγικά υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα οι  γνωματεύσεις να ανατίθενται με το ‘αζημίωτο’ σε ιδιωτικές εταιρίες. Μοναδικά ωφελημένα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, στα οποία πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2019 το 75 -90 % των απεικονιστικών εξετάσεων, ενώ στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μόλις το 5%», λέει η Ομοσπονδία.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Διαβάστε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης: «Μόνο το 1% των γιατρών και νοσηλευτών διαμαρτύρεται για τα απογευματινά χειρουργεία»