Νοσοκομειακοί γιατροί: «Η άδεια «ειδικού σκοπού» επιβαρύνει τους εργαζόμενους υγειονομικούς»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΥ ΟΕΝΓΕ
"Οι υγειονομικοί εξαντλούν την κανονική τους άδεια για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους που δεν πηγαίνουν στο σχολείο", καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ).

Η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων  και των σχολείων, έχει προκαλέσει προβλήματα στους υγειονομικούς υπαλλήλους, καθώς για να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ), αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μέρος από την κανονική τους άδεια.

«Η κυβέρνηση αντί να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, θέσπισε την άδεια «ειδικού σκοπού». Με την άδεια ειδικού σκοπού η κυβέρνηση φόρτωσε μέρος του βάρους στους ίδιους τους εργαζόμενους αφού για κάθε 4 ημέρες άδειας, η 1 αφαιρείται από την κανονική άδεια».

Mετά την απόφαση για την εκ περιτροπής λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει ο ΟΕΝΓΕ, «δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών που έχουν εξαντλήσει την κανονική τους άδεια, οι οποίοι εξωθούνται να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών προκειμένου να μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά τους τις ημέρες που δεν λειτουργεί το σχολείο. Για μια ακόμη φορά καλούνται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν τα σπασμένα ενώ δεν έχουν καμία ευθύνη».

Η ΟΕΓΝΕ απαιτεί να εξασφαλιστεί άμεσα πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές, χωρίς καμία αφαίρεση κανονικής άδειας, για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα της εκ περιτροπής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων:

«Aπαιτούμε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων αλλά και των ΥΠΕ (όσον αφορά τα Κ.Υ) να
διευκολύνουν και να σταματήσουν άμεσα να εκβιάζουν εργαζόμενους γονείς υγειονομικούς για
υποχρεωτικές «άδειες άνευ αποδοχών», καταλήγει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών.