Νοσοκομειακοί γιατροί: «Γιατί ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να καλύψει τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών;»

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομειακοί γιατροί
Σημαντικά ερωτήματα και ταυτόχρονα καταγγελίες σε σχέση με τις κινητοποιήσεις των διαγνωστικών κέντρων -που ευτυχώς τελικά έληξαν χθες- διατυπώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ)

Για πολλές μέρες οι ασφαλισμένοι βρέθηκαν όμηροι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, εξαιτίας της χρόνιας αδυναμίας της κυβέρνησης να παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη στους πολίτες σε δημόσιες δομές κι ενώ ακούμε συνεχώς από επίσημα χείλη ότι η Δημόσια Υγεία και η πρωτοβάθμια περίθαλψη αναβαθμίστηκε.

Δικαίως, λοιπόν, η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), διερωτάται:

«Αυτοί που ευθύνονται για το γεγονός ότι το 70 – 90% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, που ενίσχυσαν απλόχερα, έδωσαν και δίνουν αέρα στα πανιά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και άφησαν τόσες μέρες τους ασθενείς έρμαια τους, εμφανίζονται τώρα προεκλογικά ότι κόπτονται για την υγεία τους! Είναι υποκριτές

ΟΕΝΓΕ: Ανακόλουθος ο Υπουργός Υγείας

Ανεξάρτητα από τους ανεπαρκείς και στρεβλούς επί χρόνια χειρισμούς της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο θέμα της διαχείρισης του προβλήματος των υποχρεωτικών επιστροφών clawback, το γεγονός ότι τα διαγνωστικά κέντρα κατάφεραν να εγκλωβίσουν κυβέρνηση και ασφαλισμένους βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Αποδεικνύει, όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί «με τον πιο γλαφυρό τρόπο την γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας. Πάλι την πλήρωσαν οι ασθενείς, που είτε κλήθηκαν να πληρώσουν το 85% του κόστους, είτε οδηγήθηκαν στην επιλογή να μην κάνουν καθόλου εξετάσεις που τους είναι απαραίτητες».

Τη μία μέρα (2/6/2019) ο υπουργός υγείας παραδέχεται ότι ο δημόσιος τομέας δεν επαρκεί για να καλύψει τις διαγνωστικές εξετάσεις του πληθυσμού και την επόμενη (13/06/2919), καλεί τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας να υποστηρίξουν τις εξετάσεις των ασθενών στις δημόσιες δομές.

Το ΕΣΥ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, αναφέρουν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών,  «λόγω της τραγικής υποστελέχωσης, έλλειψης μηχανημάτων και αντιδραστηρίων, αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ».

ΟΕΝΓΕ: Διαλυμένη η πρωτοβάθμια περίθαλψη

Και τα μέλη της ΟΕΝΓΕ συνεχίζουν:

«Πως Θα γίνει μαγνητική τομογραφία στο «Αττικό» που είναι εδώ και 5 χρόνια χαλασμένος ο μαγνητικός τομογράφος; Πως θα γίνει αξονική τομογραφία στον νομό Αιτωλοακαρνανίας όταν οι 2 αξονικοί τομογράφοι (Αγρίνιο, Μεσολόγγι) είναι σε βλάβη; Πως θα γίνουν βασικές εργαστηριακές εξετάσεις (CRP, τροπονίνη, κα) στην Νίκαια όταν ήδη δεν επαρκούν τα αντιδραστήρια για τους νοσηλευόμενους ασθενείς;»

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν ότι δεν ανέχονται να παίζουν φτηνά προεκλογικά παιχνίδια στις πλάτες τις δικές τους και των ασθενών.

«Τώρα να δυναμώσει ο κοινός αγώνας υγειονομικών και ασθενών για αυτό που δικαιούται ο λαός μας και για αυτό που του αξίζει. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσια και απολύτως δωρεάν υγεία».