Νοσοκομειακοί γιατροί για αύξηση των διασωληνωμένων: Να μην γίνει η επιδημία COVID-19 «Κρίση Εντατικής Θεραπείας»

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούουν οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για τη διαρκώς αυξανόμενη τάση διασωληνώσεων ασθενών με COVID-19 πνευμονία. Ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πριν εξελιχθεί η επιδημία σε Κρίση Εντατικής Θεραπείας, όπως λένε.

Όλες τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια συνεχιζόμενη καθημερινή αύξηση στον απόλυτο αριθμό ασθενών βαρέως πασχόντων από COVID-19 πνευμονία που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μια αύξηση 2 – 8 ανά ημέρα, αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) συμπληρώνοντας ότι θεωρούν αυτονόητο πως πρέπει να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες, ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της επιδημίας σε "Κρίση Εντατικής Θεραπείας" πράγμα που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα όπως είδαμε σε άλλες χώρες την περασμένη άνοιξη.

"Είναι τραγικό τον 21ο αιώνα και σε συνθήκες ειρήνης το ηλικιακό triage «δεν διασωληνώνουμε τους άνω των 80, των 70, των 60 …» ανάλογα με τις διαθεσιμότητες κλινών ΜΕΘ", τονίζουν χαρακτηριστικοί οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Δείτε επίσης: Λίστα με τις διαθέσιμες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

ΟΕΝΓΕ: "Επιστήμονες δύο ταχυτήτων;"

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, όλους αυτούς τους μήνες δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιήσουν -εκτός από μια διαδικτυακή τον Μάρτιο- συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους και αιτήματα που αφορούσαν στην ανάπτυξη "των πραγματικών νέων κλινών ΜΕΘ (και όχι στα χαρτιά), με πραγματικό μόνιμο υγειονομικό προσωπικό (και όχι στα χαρτιά) καθώς και την ανάγκη επίταξης άνευ όρων των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Μαζί με άλλα αιτήματα που αφορούσαν συνολικά την πρόληψη - ιχνηλάτηση, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την νοσοκομειακή περίθαλψη.

"Αν και η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης είναι πως «οι επιστήμονες εισηγούνται και η κυβέρνηση νομοθετεί» φαίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι επιστήμονες και γι’ αυτό όχι μόνο απορρίπτει τις θέσεις τους αλλά ούτε καν δέχεται να τις ακούσει", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές γιατροί της ΟΕΝΓΕ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς εντείνεται και πάλι η επίπτωση της πανδημίας" και κρούουν τον "κώδωνα του κινδύνου":

"Η ανησυχία μας εντείνεται γιατί ακόμα και τώρα διαπιστώνουμε πως συνεχίζεται από την κυβέρνηση η προσήλωση από την μια στην πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία του λαού και από την άλλη σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά από τους συναδέλφους όλης της χώρας".

Οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και με τον πρωθυπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν