Νοσηλευτές ψυχιατρικών δομών: Μαστίζονται από στρες και κατάθλιψη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μελέτη που διενεργήθηκε σε 110 νοσηλευτές οι οποίοι εργάζονται σε ψυχιατρικά ιδρύματα, έδειξε ότι το 52,7% υποφέρει από κάποια μορφή κατάθλιψης και το 48,2% από έντονο άγχος.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2017 και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό “Health Psychology Research”. Την υπογράφει ο γραμματέας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας Αριστείδης Δάγλας και οι Κωνσταντίνος Τσάρας, Δημητρούλα Μήτση, Ιωάννα Παπαθανασίου, Φωτεινή Τζαβέλλα, Σοφία Ζύγκα και Ευάγγελος Φραδέλος.

Αναλυτικά αναδεικνύει ότι:

Ο επιπολασμός, δηλαδή η συχνότητα εμφάνισης στον συγκεκριμένο πληθυσμό, της κατάθλιψης ανέρχεται σε 52,7% και 48,2% του άγχους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ποσοστά στρες πάνω από 90%, διαταραχές ύπνου στο 78% και προβλήματα αλκοολισμού στο 22%.

Οι νοσηλευτές ψυχιατρικών ιδρυμάτων έχουν την πιο άμεση επαφή με ψυχικά πάσχοντες σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα Υγείας.

Οι διαταραχές από τις οποίες κινδυνεύουν, υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους και τους εκθέτει σε προβλήματα υγείας.

Ο αντίκτυπος της εργασίας στον ψυχισμό

Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι η ψυχιατρική περίθαλψη είναι μία εξαιρετικά αγχωτική διαδικασία και ότι οι τρόποι τους οποίους οι νοσηλευτές χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν τις αγχωτικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη δική τους ψυχολογική υγείας.

Η απόκτηση γνώσεων στην επίλυση προβλημάτων και η αναζήτηση κοινωνικής υποστήριξης, μπορούν να συμβάλουν μόνον στον έλεγχο του άγχους, ενώ καθίσταται σημαντικά η αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Οι νοσηλευτές θεωρούν πως είναι η πιο ευάλωτη επαγγελματικά ομάδα, καθώς εκτίθενται συνεχώς σε συναισθηματικές μεταβολές και σε δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες αυξάνουν τη νοσηρότητα.

Σημαντικοί παράμετροι

Στην εκδήλωση ψυχικών διαταραχών συμβάλλουν κυρίως η προσωπικότητα του εργαζόμενου και οι συνθήκες που επικρατούν στον εργασιακό χώρο.

Είναι γεγονός ότι η φύση του νοσηλευτικού επαγγέλματος απαιτεί επαφή με τον ανθρώπινο πόνο.

Ειδικά όμως στη νοσηλευτική της ψυχικής υγείας, υπάρχει έντονη συναισθηματική φόρτιση. Οι νοσηλεύτριες καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλούς παράγοντες άγχους, όπως η αλληλεπίδραση με τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Η ηλικία και τα έτη εργασιακής εμπειρίας είναι επίσης συνδεδεμένα με τον κίνδυνο κατάθλιψης, η οποία απειλεί κυρίως άγαμους ή διαζευγμένους νοσηλευτές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.