Νέο δίδυμο αντιδίκων στην Υγεία: Μπασκόζος κατά Πατούλη και αντίστροφα!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μετά την αντιδικία Πολάκη με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, τώρα ήρθε και νέα έριδα να ζεστάνει την ατμόσφαιρα στην υγεία. Με ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος επιτέθηκε σήμερα προσωπικά στον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη και ο τελευταίος βέβαια του απάντησε πάραυτα...

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του Ι. Μπασκόζου:

Ο κ. Πατούλης στην απεγνωσμένη προσπάθεια συνεχούς δημοσιότητας και ανεύθυνης αντιπολιτευτικής τακτικής, παίζει εν ου παικτοίς.
Σε μια από τις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις του, στις ειδήσεις του Contra Channel στις 10/8 αναφέρεται σε θέματα δημόσιας υγείας, όπως το θέμα των ψεκασμών για τα κουνούπια αλλά και τα θέματα υγείας προσφύγων και μεταναστών, με χαρακτηριστική άγνοια και αφόρητη διάθεση κακοήθους «κριτικής».

Θα μπορούσε αν ήθελε να γνωρίζει αλλά προφανώς δεν τον ενδιαφέρει. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να πολεμήσει το υπουργείο Yγείας ακόμα και αν τα λεγόμενα του είναι ανακριβή και τον εκθέτουν. Κάνει μάλιστα μια «περίεργη» απόπειρα να διαχωρίσει τους κυβερνητικούς παράγοντες σε καλούς και κακούς.

Ενημερώνω, λοιπόν, πως όπως υποχρεούμαστε από τα καθήκοντα μας αλλά και όπως επιβάλλει η συναίσθηση ευθύνης αλλά και το ειδικό ενδιαφέρον για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, έχουμε πολύ έγκαιρα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προς όλους τους αρμόδιους φορείς για έγκαιρη εκτέλεση όλων των ενεργειών για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Οι ενέργειες με υπογραφή του ΓΓΔΥ έχουν αρχίσει από τον 10/15.

Με συνεχείς ενημερώσεις και έγγραφα που απευθύνονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, στην ιατρική κοινότητα μέσω του θεσμικού τους εκπροσώπου, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) αλλά και σε όλους τους φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης έχουμε επιστήσει την προσοχή για έγκαιρη δέσμευση πόρων και προγραμματισμό ψεκασμών και άλλων ενεργειών.

Υποθέτουμε πως ο κ. Πατούλης γνωρίζει πως αρμόδιες για την υλοποίηση των ψεκασμών είναι οι περιφερειακές αρχές με τις οποίες έχουμε συνεχή επικοινωνία για την βοήθεια και τον έλεγχο της προόδου των απαραίτητων ενεργειών.

Όπου δε έχουν εντοπιστεί προβλήματα ή προβλέπεται κίνδυνος έχουν γίνει άμεσα συσκέψεις για αποτελεσματικό συντονισμό όλων των αρμοδίων με πολύ θετικά, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα.

Όσο για το γενικότερο θέμα της υγείας των προσφύγων και μεταναστών, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, με τον συντονισμό του ΕΚΕΠΥ και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, όλους τους αρμόδιους επιστήμονες, τις ΜΚΟ και τους αλληλέγγυους έχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε ένα σχέδιο υγειονομικής κάλυψης, πρόληψης, επιδημιολογικής επιτήρησης και γενικότερα φροντίδας υγείας που όχι μόνο αποδίδει αλλά έχει τύχει και του διεθνούς ενδιαφέροντος και εγκωμίων από διεθνείς οργανισμούς κύρους όπως το ECDC , Ο WHO, ο IOM ,η UNICEF αλλά και το Αμερικάνικο CDC. Το δε πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού προσφύγων/ μεταναστών προχωρά με εντυπωσιακούς ρυθμούς με τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Επισημαίνω επίσης πως μερικές φορές σαν υπηρεσίες και φορείς δημόσιας υγείας γινόμαστε «δυσάρεστοι» και πιεστικοί επιμένοντας να επισημαίνουμε την αναγκαιότητα όσο το δυνατόν αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Οι πολιτικές δημόσιας υγείας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να μπαίνουν στο στόχαστρο μικροπολιτικών και προσωπικών επιδιώξεων και άγονων αντιπαραθέσεων. Πολύ περισσότερο δε κανένας δεν δικαιούται να προκαλεί ανησυχία στους πολίτες αλλά και να δυσφημεί τη χώρα, την ώρα που αποδιδόμαστε σε μια τεράστια προσπάθεια αντιμετώπισης πρωτόγνωρων καταστάσεων.

Ευχαριστούμε όλους και όλες, και είναι πολλοί, από όλους τους τομείς, που ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε εντάξεις, συνεισφέρουν καθημερινά στην εκπλήρωση του τιτάνιου έργου της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Καλούμε όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Για το υπουργείο και τη ΓΓΔΥ είναι αυτονόητη η συνεχής επαγρύπνηση και η δράση χωρίς επικοινωνιακές φανφάρες σαν αυτές που συνηθίζει ο κ Πατούλης.
Αυτό είναι το καθήκον μας και αυτό πράττουμε.

Ο ΓΓΔΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

Διαβάστε παρακάτω την απάντηση του ΙΣΑ:

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να απεμπολήσει τις σοβαρές ευθύνες του, για την κατάρρευση της Δημόσιας της υγείας, ο ακριβοπληρωμένος γενικός γραμματέας Ι. Μπασκόζος, επιδόθηκε σε κακοήθη προσωπική επίθεση ενάντια στον πρόεδρο του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.

Επισημαίνουμε στον Ι. Μπασκοζο ότι τον ελληνικό λαό τον αφορούν οι πολιτικές που εφαρμόζει και για αυτές κρίνεται και λογοδοτεί. Οι προσωπικές του απόψεις δεν αφορούν το δημόσιο βίο. Προφανώς αυτό θα το γνώριζε και θα το σεβόταν εάν ήταν αιρετός στη θέση που κατέχει και όχι εγκάθετος του κόμματος.
Εάν ο γ. γραμματέας Δημόσιας υγείας είχε την απαιτούμενη εμπειρία και κατείχε αξιοκρατικά τη θέση του, θα γνώριζε ότι οι πολιτικές δεν ασκούνται με ενημερώσεις και εγκυκλίους! Ένα τόσο σοβαρό θέμα της Δημόσιας υγείας -όπως είναι το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών- απαιτεί σοβαρότητα και στρατηγικό σχεδιασμό .Εξάλλου οι πολιτικές κρίνονται πάντα εκ του αποτελέσματος και η σημερινή κατάσταση εκθέτει το υπουργείο Υγείας.

Καλούμε λοιπόν τον γενικό γραμματέα Δημόσιας υγείας να μας απαντήσει ποιές είναι οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει στα κρίσιμα ζητήματα της Δημόσιας υγείας και τι έχει επιτύχει κατά τη διάρκεια της θητείας του:
-Γιατί η χώρα μας είχε κατά τη φετινή χρονιά ρεκόρ θανάτων από γρίπη; Γιατί δεν έγιναν εκστρατείες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό;
-Γιατί επέτρεψαν να κλείσουν τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ αναμενόταν η επιδημία της γρίπης; Πόσοι ασθενείς πλήρωσαν με τη ζωή τους την εγκληματική αυτή παράλειψη;
-Γιατί επί μήνες η υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών είχε εγκαταλειφτεί στις ΜΚΟ; Γιατί επέτρεψαν να εκτεθεί η χώρα μας διεθνώς από αυτή την κατάσταση και να μπει σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια υγεία;
-Πώς επαίρεται για την υγειονομική κάλυψη των μεταναστών όταν υπάρχει έγγραφο- κόλαφος του ΚΕΕΛΠΝΟ που μιλά για άθλιες συνθήκες υγιεινής στα hot spot και ζητά το κλείσιμό τους; Έχει επίγνωση ο κ. Μπασκόζος ότι αυτή η κατάσταση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια υγεία και εκθέτει σοβαρά τη χώρα;
-Τι έκανε ο κ. Μπασκόζος για το μεγάλο πρόβλημα της Δημόσιας υγείας στη χώρα μας, την πολυανθεκτικότητα των μικροβίων; Πότε έγιναν εκστρατείες ενημέρωσης για την κατάχρηση των αντιβιοτικών και την κατανάλωση φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού;
-Ποιες πολιτικές εκπόνησε για την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων όπως είναι η παιδική παχυσαρκία; Τί έκανε για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου;

Να μας πει επίσης ο κ. Μπασκόζος ποιες είναι οι επιδόσεις του τομέα του, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Πόσα εκατομμύρια χάθηκαν φέτος που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί για τη δημόσια υγεία, στην κρίσιμη αυτή περίοδο για τη χώρα μας;
Δυστυχώς ο κ. Μπασκόζος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πλέον συνδικαλιστής για να επιδίδεται σε προσωπικές αντιπαραθέσεις άνευ ουσίας.
Οφείλει να μιλήσει με επιχειρηματολογία, για τις πολιτικές που εφαρμόζει και να αποδείξει ότι αξίζει τον παχυλό μισθό του και ότι δεν βλάπτει με την ανεπάρκειά του τη Δημόσια υγεία της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν