Νέοι με διαβήτη τύπου 1 ανέβηκαν στα Λευκά Όρη στην Κρήτη

  • Iatropedia
Για τρίτη χρονιά, μια διεθνής ομάδα απέδειξε τη θετική της στάση απέναντι στον διαβήτη τύπου 1 (T1D), με μια αποστολή-πρόκληση στα Λευκά Όρη της Κρήτης, σε υψόμετρο 2000 μέτρων. Το 2013 και το 2014 δύο ομάδες κατάφεραν, ελέγχοντας το διαβήτη τους, να πεζοπορήσουν με επιτυχία στο όρος Κιλιμάντζαρο και στο Μάτσου Πίτσου.

Φέτος, η ομάδα αποτελείται αποκλειστικά από νέους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1, ηλικίας 15-20 ετών, από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τη Βραζιλία, τον Καναδά και την Ινδία. Σκοπός της προσπάθειας ήταν να δείξει στην παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη τύπου 1 ότι, έχοντας έλεγχο του διαβήτη, μπορούν να ζήσουν τα όνειρά τους. Η ομάδα έχει στόχο ν’ αποτελέσει πρότυπο για όλα τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1 σε όλο τον κόσμο και να τα εμψυχώσει στην καθημερινή τους προσπάθεια για τον έλεγχο του διαβήτη.

Για την υποστήριξη της ενέργειας “T1D YOUTH Challenge” στα Λευκά Όρη της Κρήτης, ο Τομέας Διαβήτη της Sanofi ένωσε τις δυνάμεις του με τους διοργανωτές της αποστολής, “SWEET e.V.” και “World Diabetes Tour”, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να δώσει ελπίδα σε όλα τα άτομα, και ιδιαίτερα τους νέους που ζουν με διαβήτη τύπου 1, ώστε να συνεχίζουν να αγωνίζονται.

Το SWEET e.V. είναι ένα διεθνές δίκτυο Πρότυπων Κέντρων για την παιδιατρική φροντίδα του διαβήτη, που υποστηρίζεται από τη Sanofi εδώ και αρκετά χρόνια. Το SWEET ιδρύθηκε το 2006 και κύριος στόχος του είναι να ενισχύσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των παιδιών και των νέων που ζουν με διαβήτη στην Ευρώπη, βελτιώνοντας τη δευτερογενή πρόληψη, βοηθώντας την έγκαιρη διάγνωση και συμβάλλοντας στην αποτελεσματική διαχείριση της νόσου. Το SWEET e.V. ενθαρρύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και ορθών πρακτικών, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συστάσεων, προωθώντας την ίδρυση Πρότυπων Κέντρων για τον Παιδικό Διαβήτη. Η World Diabetes Tour είναι μια ένωση ασθενών που προωθεί μια θετική στάση για το διαβήτη τύπου 1, επιδιώκοντας να βοηθήσει τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1 και αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για τη νόσο.

Την 24η Αυγούστου, η ομάδα των εξερευνητών ξεκίνησε την πεζοπορία από τη Χώρα των Σφακίων και, περνώντας μέσα από το Φαράγγι της Σαμαριάς, έφθασε στην κορυφή του βουνού Γκίγκιλος (2.080 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας), στα Λευκά Όρη. Το μονοπάτι είναι εξαιρετικά βραχώδες και η ομάδα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά την πεζοπορία σε τόσο ανώμαλο έδαφος. Πεζοπορούσε κατά μέσο όρο 6 ώρες την ημέρα και έφτασε στον προορισμό της την 27η Αυγούστου.

Για πολλούς από την ομάδα, αυτή ήταν η πρώτη εμπειρία πεζοπορίας. Η ασφάλεια των μελών της T1D YOUTH Challenge κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας διασφαλίστηκε από την παρουσία ειδικής ομάδας επιστημόνων του SWEET e.V., με επικεφαλής την καθηγήτρια Όλγα Κορδονούρη. Επίσης, η Delphine Arduini, ιδρύτρια της World Diabetes Tour, και ο Peter Nerothin, ο οποίος ίδρυσε την οργάνωση Insulindependence, λειτούργησαν ως μέντορες των 11 πεζοπόρων, καθοδηγώντας τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπειρίας αυτής.

Η ομάδα της T1D YOUTH Challenge διέδωσε με τον καλύτερο τρόπο το θετικό μήνυμα ότι ακόμα και όταν η πρόκληση είναι δύσκολη, με τη σωστή προετοιμασία και την καλή γνώση των διατροφικών και φυσικών αναγκών του σώματος, ο έλεγχος του διαβήτη τύπου 1 είναι εφικτός και μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μία ζωή γεμάτη ευκαιρίες.