Νέα Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών Νοσοκομείων όρισε ο Βασίλης Κικίλιας – Φουλ οι μηχανές για την επιλογή νέων Διοικητών

  • Γιάννα Σουλάκη
Διοικητές
Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία Αξιολόγησης των νέων Διοικητών Νοσοκομείων, με τον υπουργό Υγείας να ορίζει τη νέα επιτροπή που θα αξιολογήσει τις αιτήσεις.

Με νέα τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όρισε νέα πενταμελή επιτροπή, αντικαθιστώντας τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) με τον προϊστάμενο Διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας.

Η νέα 5μελής επιτροπή με την απόφαση του Βασίλη Κικίλια και με βάση την παράγραφο 5, άρθρο 2, του νόμου 4052/2012, θα απαρτίζεται από τα εξής μέλη: Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Προϊστάμενο Διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας, Καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) ή ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ με συναφές αντικείμενο, Αντιπρόεδρο ή Σύμβουλο του ΑΣΕΠ, Υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα, με αντικείμενο μη συναφές με τις μονάδες Υγείας.

Μετά από την πρόσκληση του υπουργού Βασίλη Κικίλια για εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία αναμένεται σε λίγες ημέρες, η παραπάνω Επιτροπή θα συντάξει κατάλογο αξιολόγησης των υποψηφίων και θα εισηγηθεί στον υπουργό Υγείας, ο οποίος και θα διορίσει τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές.

Γιατί αντικαταστάθηκε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ – Αντιδράσεις

Η αντικατάσταση του προέδρου του ΚΕΣΥ προκάλεσε αντιδράσεις από γιατρούς της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σκεπτικό της απόφασης που αναπτύσσεται στην τροπολογία, πάντως, αναφέρονται τα εξής:

“Με την προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία η αντικατάσταση του Προέδρου του ΚΕ.Σ.Υ. στην επιτροπή επιλογής και αξιολόγησης των υποψηφίων Διοικητών και αναπληρωτών Διοικητών των νοσοκομείων, από Προϊστάμενο Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας. Η εν λόγω αντικατάσταση κρίνεται αναγκαία, λόγω της εμπειρίας που διαθέτει ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού και εν προκειμένω ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων Διοικητών και αναπληρωτών Διοικητών των νοσοκομείων”.

Όπως αναφέρουν γιατροί που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, στον διαδικτυακό τρόπο ygeianet.gr:

“Ο κ. Κικίλιας κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να απομακρύνει τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ από την Επιτροπή επιλογής Διοικητών Νοσοκομείων. Μάλιστα επικαλείται αστείες δικαιολογίες, προκειμένου να συγκαλύψει αυτό που όλοι καταλαβαίνουν: πως ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ δεν του είναι αρεστός επειδή δεν τον ελέγχει! Να θυμίσουμε πως το 2015 Πρόεδρος του ΚΕΣΥ ήταν ο κ. Σκανδαλάκης, στέλεχος της ΝΔ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε θεσμικά με τον κ Σκανδαλάκη μέχρι τη λήξη της θητείας του, διατηρώντας τον αυτονόητα και ως μέλος στην Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών”.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πάντως, για την επιλογή των νέων Διοικητών Νοσοκομείων προχωρά κανονικά και αναμένεται να δημοσιευθεί σε λίγες ημέρες.