Να κάνω ή όχι δίαιτα αποτοξίνωσης;

  • Iatropedia
Μία νέα μόδα των τελευταίων ετών είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης. Ειδικά ροφήματα, διατροφή μόνο με χυμούς και φρούτα, άφθονο νερό υπόσχονται ότι καθαρίζουν τον οργανισμό και δίνουν έξτρα ενέργεια. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης και αν τελικά προσφέρουν κάτι στον οργανισμό.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης συχνά υπόσχονται ότι θα σας δώσουν ενέργεια, αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία επιστημονική απόδειξη για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό αυτό. Αν τρώτε καλά δεν υπάρχει καμία ανάγκη να χρησιμοποιήσετε αυτές τις δίαιτες.

Οι υποστηρικτές της θεωρίας της αποτοξίνωσης ισχυρίζονται ότι το σώμα και ο οργανισμός υπερφορτώνονται με «τοξίνες» από τη ρύπανση, το κάπνισμα, τα συντηρητικά των τροφίμων και ούτω καθεξής. Έτσι προτείνουν πως ο οργανισμός πρέπει να «καθαρίσει» ή αλλιώς να αποτοξινωθεί μέσω διάφορων μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων των μασάζ, της ειδικής διατροφής που χαρακτηρίζεται από αυστηρή δίαιτα που περιέχει ωμά λαχανικά, φρούτα ή χυμούς φρούτων και των συμπληρωμάτων διατροφής.

Αλλά δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται τέτοιου είδους βοήθεια για να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Διότι ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί ως ένα φυσικό μέσο αποτοξίνωσης! Το έντερο, το συκώτι, τα νεφρά και το δέρμα εκτός των άλλων λειτουργιών είναι υπεύθυνα και για τη διάσπαση και την αποβολή των τοξινών.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αισθάνονται πιο συγκεντρωμένοι και ενεργητικοί μετά από μια δίαιτα αποτοξίνωσης. Αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή πιστεύουν ότι κάνουν κάτι καλό για το σώμα τους. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι καλύτερος τρόπος για να την προστασία της υγείας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από τις γρήγορες δίαιτες